Zijn groenten uit de stad ongezonder?

Door De Redactie

Er wordt wel eens gezegd dat groeten die gekweekt zijn in de stad ongezonder zouden zijn dan groeten die van het platteland afkomstig zijn. Maar is dat wel echt zo? Jan Moers van Test-Aankoop kwam in De Eerste Show een en ander verduidelijken.

Een tomaat gekweekt in de dichtbevolkte straten van de stad. Is deze meer bevuild dan een tomaat gekweekt op het platteland?

Wassen is de heilige Drievuldigheid

De dienst Test-Aankoop heeft een onderzoek laten uitvoeren in 38 kleine moestuintjes zowel op het platteland als in de stad. Conclusie? Er zou geen verschil zijn tussen beiden zolang je je groenten maar goed wast. Want feit is: zelf gekweekte groenten kunnen door onze Vlaamse grond en lucht zware metalen en andere schadelijke stoffen bevatten. Zowel in de stad als op het platteland.

Wat is goed wassen? Je wast je groenten best 3 keer, telkens met vers en proper water. Met een klein druppeltje azijn in het water zijn ze zelfs nog properder.

Bijkomende tips

Als je in de stad woont en je wil zelf groenten kweken, dan kun je voor de zekerheid altijd volgende tips volgen:

  • Laat je bodem analyseren. Zo ben je zeker dat daar geen schadelijke stoffen inzitten die in je groenten terecht zouden kunnen komen. Dit geldt even goed op het platteland.
  • Je kunt je groenten kweken in potten met potgrond. Daarmee ben je zeker dat de grond gezond is.
  • Wil je je groenten dicht bij de straatkant kweken, zet dan zeker een haag of een andere afschutting tussen de straat en je moestuin. Zo kan er geen opspattend water van de straat op je groenten terecht komen.

Meer informatie vind je altijd op de site van Test-Aankoop.