Lisanne Helling/Taverne Agency

Creatief met raffia: zo maak je zelf rieten mandjes

Door Hanne Bral

Het past helemaal in de natuur-interieurtrend die nu zo hot is: knutselen met raffia. Te moeilijk, zeg je? Dat denk je maar!

Creatief met raffia: zo leuk kan wikkelen & knopen zijn

Wat is raffia?

Raffia is afkomstig van de raffiapalm (Raphia farinifera) die je kunt vinden in het hele Afrikaanse continent. De gestripte en daarna gedroogde nerven van de bladeren leveren een oersterke vezel op die wordt gebruikt om matten en touwen mee te maken, maar ook decoratieve voorwerpen zoals manden, borden of parasols … In hobbywinkels, zaken met kantoorbenodigdheden en ook online vind je zowel echte raffia, naturel of gekleurd, als de synthetische afgeleide. Uiteraard zijn wij vooral fan van het natuurlijke product, dat duurzaam is en een warme uitstraling heeft.

Rondjes knopen met raffia

Dit heb je nodig

  • een aantal bolletjes of strengen raffia (bijvoorbeeld ‘Raffia Naturbast’ van Folia, naturel en gekleurd, vanaf € 1,88/50 g, via Discount Office)
  • eventueel katoenen garen
  • borduurnaald met stompe punt
  • schaar

Zo doe je het

  1. Neem een bunddeltje raffiastrengen (met de dikte van een potlood) in je hand. Leg evenwijdig hieraan, maar in de andere richting, over een tiental centimeter het begin van een gekleurde raffiastreng (of van een bolletje katoengaren als je daarmee wilt wikkelen).
  2. Hou met de vingers van je ene hand de uiteinden van de raffiabasis en het begin van de raffiawikkeldraad (of het garen) goed vast en begin met wikkelen. Wikkel 4 centimeter vanaf de uiteinden. Trek goed aan.
  3. Plooi het gewikkelde eindje dubbel en wikkel het uiteinde stevig vast, zodat je een lus krijgt. Wikkel nog 2,5 centimeter verder; trek opnieuw goed aan.
  4. Plooi de lus terug, zodat ze naast het laatste gewikkelde stuk van 2,5 centimeter komt te liggen. Haal het uiteinde van de wikkeldraad door het oog van de naald en steek een paar keer door de lus zodat ze goed tegen de raffiabasis ligt.
  5. Wikkel opnieuw 2,5 centimeter verder. Plooi het kleine rondje opnieuw tegen de basis aan en zet opnieuw vast, dit keer – en vanaf nu elke keer na weer 2,5 centimeter wikkelen – met één enkele steek, van rondje naar basis. Werk zo verder tot je rondje de gewenste grootte heeft; stop wanneer nodig verse strengen raffia tussen de basis. Wissel naar eigen inzicht de kleur van de wikkeldraad.
raffia
Lisanne Helling/Taverne Agency

Zo begin je een nieuwe wikkeldraad

Leg het begin van de nieuwe raffiastreng (of het nieuwe garen) gelijk met het laatste eindje van de vorige en zorg dat dit eindje tijdens het wikkelen onder de nieuwe draad vast komt te liggen.

Zo eindig je je werkje

Knip het centrale bundeltje raffia puntvormig bij en omwikkel het tot het eind. Haal de naald met de raffiadraad een paar keer door het vorige rondje, zodat het einde goed bevestigd wordt en wikkel nog wat verder. Haal de raffiadraad door een paar dwarse steken en knip af.

Zo ga je over van bodem naar body

Klaar met de ronde bodem en vanaf dan naar boven werken voor een kommetje of vaasje? Het enige wat je moet doen, is het centrale bundeltje raffia niet naast, maar boven op de reeds gemaakte wikkelingen leggen.

Hippe schaal

raffia
Lisanne Helling/Taverne Agency

Eens je een rondje kunt maken, kun je ook een kommetje, grotere schaal of vaasje maken, perfect om fruit in te leggen of voor een bosje droogbloemen. Volg het algemene stappenplan en maak voor een goede compositie een paar kommetjes en schalen in verschillende maten.

Maaktip

De wanden van je kom of schaal maak je steiler of juist niet door het centrale bundeltje raffia hoger of lager bovenop de reeds gemaakte wikkeling te leggen. Als je hierbij niet consequent voor dezelfde hoek kiest, zal je kom niet perfect zijn, maar voor een zelfgemaakt stuk is dat net charmant.

Varieertip

Speel met het kleurgebruik; beperk dit bijvoorbeeld tot de rand, wissel rondje na rondje naturel en kleur met elkaar af, of laat de kleur verspringen door een naturel stuk te wikkelen tegen een gekleurd en vice versa.

Natuurvaasje

raffia
Lisanne Helling/Taverne Agency

De pure naturel van droogbloemen vraagt om een vaas puur natuur. Na de bodem flink in de hoogte werken, moeilijker wordt het niet. En hoe meer je oefent, hoe beter je het in je vingers krijgt om de vorm te creëren die je wilt.

Maaktip

Hoe dikker de bundel raffia is waarrond je wikkelt, hoe robuuster het resultaat zal ogen. Ideaal ook als je een grotere vaas toch relatief snel wilt maken.

Varieertip

Speel ook hier met de hoek van de wikkelingen die je bovenop de vorige legt, wanneer je aan de body van de vaas begint. Voor een rechte vaas leg je ze er perfect bovenop, voor een wijd uitlopende vaas leg je ze ietsje naar buiten toe en voor een taps toelopende vorm ietsje naar binnen. Durvers kunnen zelfs een golvende vorm creëren, van uitlopend naar versmallend en terug.

Onderzetter

raffia
Lisanne Helling/Taverne Agency

Onderzetters: je zet er je kookpannen of planten op, of maakt kleintjes voor onder je glazen.

Maaktip

Naarmate je rondje groter wordt, kunnen de wikkelingen onderling wat tegen elkaar gaan opkruipen, waardoor je onderzetter niet perfect plat wordt. Probeer daarom niet té strak te wikkelen, zodat elk rondje een beetje speling krijgt.

Varieertip

Denk groots en maak ook eens een placemat, een matje voor onder je ronde bijzettafel, of – waarom niet – een leuke ronde mat voor je terras of balkon.

Bron: Libelle 22/2021 – Tekstbewerking: Carine De Mey – Ideeën en foto’s: Lisanne Helling/Taverne Agency

NOG MEER DIY-IDEETJES:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content