Zó neem je vliegende start op je nieuwe werk!

Door De Redactie
Geef je jouw carrière binnenkort een nieuwe wending door van job te veranderen? Of starten je kinderen in hun eerste werkomgeving? Onderstaande tips zorgen voor een vliegende start!

1. Stel jezelf duidelijke doelen voorop

Maak een lijstje van doelen die je komende maanden wil bereiken, neem dat lijstje regelmatig bij de hand en neem actie bij iedere gelegenheid die zich voordoet om je doelen te realiseren. Zo kan je vakbladen beginnen lezen en geïnformeerd blijven over de evoluties en trends binnen jouw sector.

2. Apprecieer verschillen

We creëeren graag een comfortabele werkplek voor onszelf door contacten aan te knopen met collega’s die min of meer dezelfde leeftijd en achtergrond hebben en daar houden we dan aan vast. Durf je ook gewegen onder collega’s van een andere generatie en met een andere culturele achtergrond. Zij kunnen nieuw licht op je job werpen.

3. Behoud een goed evenwicht tussen werk en privé

Het is goed om toegewijd te zijn aan jouw werk en carrière, maar het is belangrijk om jouw persoonlijke prioriteiten niet uit het oog te verliezen. Wees voorzichtig wanneer je je niet voldoende kan ontspannen na het werk of niet voldoende tijd kan doorbrengen met vrienden en familie. Probeer te erkennen wanneer het niet meer gaat en probeer manieren te vinden om het evenwicht tussen jouw persoonlijke en professionele verplichtingen opnieuw in balans te brengen.

4. Wees jouw eigen manager

Je eigen carrière beheren kan al een part-time job op zichzelf zijn. Overweeg om te investeren in hulpmiddelen als software voor projectbeheer of notitieboekjes voor het plannen van jouw dag. Deze kunnen helpen om jouw prioriteiten te bepalen en het meeste uit jouw tijd te halen. Dezelfde organisatorische capaciteiten en discipline die je gebruikt in het bepalen van jouw persoonlijke doelen, kan je tevens gebruiken voor het ontwikkelen van jouw professionele carrière.

5. Zoek nieuwe verantwoordelijkheden

Onderzoek toont aan dat starters volgens hun werkgevers in de eerste drie maanden te weinig proactief handelen of hulp vragen. Bekijk daarom het bedrijf waarvoor je werkt in zijn totaliteit alsook de belangrijkste initiatieven waarop jouw werkgever is gefocused. Stel jezelf de vraag hoe jij kan bijdragen om die bedrijfsdoelen of projecten mee te helpen realiseren.

6. Leer nieuwe technologieën

Met nieuwe computersystemen en software updates die onophoudelijk worden geïntroduceerd, is jouw technische kennis nooit volledig. Vertrouwd raken met nieuwe toepassingen of gewiekst omgaan met het internet, kan jouw carrière bevorderen. Ben je expert, stel dan voor om jouw kennis met anderen te delen.

7. Netwerking

Het is belangrijk om op een geregeld tijdstip contacten te hebben met collega’s uit de sector, professoren, ex-klasgenoten om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en evoluties. Netwerking is niet alleen belangrijk voor het vinden van een job, het is een belangrijke tool dat jou toelaat om in elk stadium van jouw carrière informatie te delen, anderen te helpen in hun professionele ontwikkeling en te profiteren van het uitgebreide netwerk van jouw contacten.

8. Wees zichtbaar

Zorg ervoor dat anderen zich bewust zijn van jouw realisaties zonder al te veel op te scheppen. Toon initiatief tijdens vergaderingen en suggereer acties om bedrijfsdoelen mee te helpen realiseren. Houd een overzicht bij van jouw huidige projecten en vraag jouw werkgever regelmatig feedback op jouw inspanningen.

9. Behoud een zekere flexibiliteit

Wees open voor nieuwe uitdagingen en taken…ook als die buiten jouw jobomschrijving vallen. Het kan immers als springplank dienen voor het bereiken van nieuwe verantwoordelijkheden. Een leidinggevende rol is misschien niet mogelijk bij ieder project, maar weet dat een goede teamspeler gewaardeerd wordt door zowel collega’s als de werkgever.

10. Blijf positief

Probeer steeds een positieve attitude te behouden. Dit is een gewaardeerde karaktertrek, in eender welke industrietak of positie.

Bron: Accountemps

Partner Content