Zomeravond zonder beestjes

Door De Redactie

Zalig, zo'n zwoele zomeravond... behalve als beestjes de sfeer komen verpesten. Enkele suggesties om ze uit de buurt te houden.

Weg muggen!

Alles wat naar citroen geurt, houdt muggen op een afstand: enkele plantjes citroengeranium, citroenmelisse of citroengras, maar ook citronellekaarsen. Ook de geur van pepermunt, lavendel, goudsbloem en kattenkruid lijken muggen niet op prijs te stellen, net als de geur van notelaarblad. Hang dus een bundeltje notelaartakken op in de buurt van je zithoek. Verder hebben muggen een hekel aan tocht: een ventilator houdt ze dus ook uit de buurt.

Muggen houden van…

 • Stilstaand water: maak daarom potten, dakgoten, vogelbadjes en regentonnen geregeld leeg en breng beweging in de tuinvijver. Muggenlarven houden zich net onder het wateroppervlak schuil.
   
 • Tomatenplanten: hun geur is voor muggen heel aantrekkelijk. Zet ze daarom niet te dicht bij de tuintafel of op het terras.

Wespen buiten!

Hang een eindje van de tuintafel een wespenval op. Die koop je kant-en-klaar of je maakt ze zelf met een lege petfles. Snij met een scherp mes de fles door op ongeveer 10 cm onder de dop. Giet in het onderste stuk van de fles wat siroop, confituur, suikerwater of bruin bier. Zet het bovenste stuk – zonder dop – er omgekeerd in en bestrijk eventueel de rand van de flesopening eerst nog extra met zoetigheid. Zet of hang de wespenval op de gewenste plek. De wespen wagen zich in de val en vinden de uitgang niet meer. Allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zouden wespen op een afstand houden: een kommetje met enkele kruidnagels, een halve citroen waarin je kruidnagels prikt, smeulend koffiepoeder op een schaaltje… Werkt ook: een kommetje water met een scheut ammoniak erin.

Wespen houden van…

 • Zoetigheid: laat zoete drankjes of hapjes niet langer dan nodig op de tuintafel staan. Ook overrijp fruit treks wespen aan. Wil je toch je drankje binnen handbereik, dek het dan af.
   
 • Zoete geuren: gebruik geen fruitig of bloemig parfum.
   
 • Afval, vooral etensresten: sluit vuilnisbakken en -zakken goed af.
   
 • Klimopbloemen: klimop groeit precies op het moment dat de wespen lastig worden (augustus/september). Plant daarom geen klimop te dicht bij je tuintafel of terras.

Bron: Libelle

Partner Content