Zomers fietsen en wandelen

Door De Redactie

Het wordt een mooie zomer, dat voelen we in onze kleine teen. Alleen al omdat je met Libelle een hele zomer lang kan fietsen en wandelen in de mooiste regio's van Vlaanderen. In Libelle kun je elke week een bijzondere fietsroute ontdekken, op de site vind je een wandelroute in dezelfde schilderachtige regio.

Deze week: wandelen in Oost-Vlaanderen: de Pereboomsgatroute

Natuurrijke kreken, uitgestrekte polders, spiegelende watertjes, rietkragen vol vogels, rijen canadapopulieren en vooral veel rust zijn de ingrediënten van deze mooie wandelroute. Twee grote plassen, de Grote Kreek en de Pereboomsgatkreek, vormen het hoogtepunt op het wandelmenu.

 

Kreek 1: de Grote Kreek

De twee kreken die je op deze wandeling passeert, waren vroeger stroomgebieden van de Honte, een deel van de Westerschelde bij Terneuzen. De Grote kreek is een droom voor vissers: je vindt hier karpers, maar ook snoek, brasem, baars en af en toe een paling. Natuurkenners spotten met wat geluk aalschovers, de bruine kiekendief of een blauwe reiger. Op de oevers leven ook bruine kikkers en padden, zelfs watervleermuizen, wezels, hermelijnen en bunzings. Sinds kort kun je weer helemaal rond de kreek wandelen want het wandelpad werd opgeknapt. Goed voor een rondje van 3 km.

 

Bij de Grote Kreek: Paling in t groen

In het land van de kreken is paling een specialiteit. In De Rode Sluis kun je terecht voor paling of zeetong maar ook voor een koffie met pannenkoek. Je eet er met zicht op de Grote Kreek.

De Rode Sluis, Kruisstraat 76, Moerbeke, 09-346 80 24

 

Kreek 2: Pereboomsgat

De tweede kreek op de route, het Pereboomsgat, is altijd mooi om te zien, maar vooral ’s ochtends en ’s avonds. In het riet zitten blauwborstjes en rietgorsen. De oever aan Nederlandse zijde is sinds enkele jaren beschermd natuurgebied.

 

Koewacht: culinaire topper

De Belgisch-Nederlandse grens loopt dwars door het gehucht Koewacht. Gastronomen strijken hier neer en bestellen er paling of andere culinaire heerlijkheden.

Restaurant ’t Hoekske van Dijk is een stijlvolle halte. 't Vlasbloemeke sleepte zelfs in 2011 een Michelinster in de wacht.

’t Hoekske van Dijk, Eikenlaan 2, Koewacht, 0031-114- 36 12 36, www.hoekskevandijk.nl; Restaurant 't Vlasbloemeken
, Nieuwstraat 8, Koewacht, 0031 114 36 19 14, www.vlasbloemeken.com

 

Kruisstraat: Oude tramlijn

Het laatste stukje van de route, in de Kruisstraat,  wandel je door de Moerbeekse polder over de oude bedding van een tramlijn. Die werd in 1909 aangelegd om o.a. suikerbieten te vervoeren. Later, in 1926, mochten ook personen de tram opstappen.

Partner Content