Zot van dit boek: ‘Alles houdt op te bestaan’ van Elizabeth Brundage

Libelle-redacteur Annelies kruipt graag in bed met een goed boek. Elke week vertelt ze welke roman haar deed doorlezen tot in de vroege uurtjes. Vandaag: Alles houdt op te bestaan van Elizabeth Brundage.

Libelle-redacteur Annelies kruipt graag in bed met een goed boek. Elke week vertelt ze welke roman haar deed doorlezen tot in de vroege uurtjes. Vandaag: Alles houdt op te bestaan van Elizabeth Brundage. 

“Hij legde Franny zo voorzichtig mogelijk neer, maar ze werd wakker en keek licht geschrokken. Papa? Een paar minuten lang keek ze gebiologeerd de kamer rond, naar de sprei met paisleymotief, de bordeauxrode gordijnen, de bijpassende hoogpolige vloerbekleding. Ze ging op het bed staan en begon te springen. Heel even, terwijl ze in de lucht hing, lichtte een lach haar gezichtje op. Toen viel ze op handen en knieën, als een hondje, en rolde zich op. ‘Kom hier, lief popje van me.’ Hij nam haar in zijn armen en hield haar vast. ‘Huil je, papa?’ Hij kon niet antwoorden. Hij huilde rauwe, eenzame tranen.”

Alles houdt op te bestaan gaat over…

een oude boerderij waar zich meer dan één drama heeft afgespeeld. Op een koude winteravond in 1979 klopt George met zijn driejarige dochter Franny in paniek aan bij de buren. Hij heeft zijn vrouw Cathy dood gevonden, Franny zat naast haar. Het kind is te jong om te vertellen wat er gebeurd is, maar George komt al gauw als hoofdverdachte in beeld. Beetje bij beetje komt aan het licht hoe problematisch het huwelijk van George en Cathy was en welke duistere geheimen het huis – een oude boerderij – herbergt.

Alles houdt op te bestaan wil je lezen want…

De vaart zit er meteen in. Al na tien bladzijden heeft het drama zich voltrokken: George komt thuis, zijn vrouw is dood. Je bent meteen geïntrigeerd: wat is er gebeurd? Heeft Georges er iets mee te maken? Er zijn flarden van vroeger waaruit blijkt dat er iets scheef zat in hun huwelijk. En er zijn passages die zich enkel in Georges hoofd afspelen. Maar je kunt de fragmenten niet meteen verbinden. En dan is er nog het huis waar het drama zich heeft afgespeeld. Al gauw wordt duidelijk dat de boerderij een duister verleden heeft.

Dit wordt dé literaire thriller van de zomer want…

Voor een keer gaan ‘literair’ en ‘spannend’ écht mooi samen. Wat! Een! Boek! Ik was van mijn melk toen ie uit was. Geen klassieke spannende whodunit waar je door wilt vliegen om te weten wie het gedaan heeft. Alles houdt op te bestaan is eerder een roman die een mooi evenwicht bewaart tussen spanning en drama, tussen beklemmende scènes die je naar de keel grijpen en mooie zinnen die je meteen wilt herlezen.

Kortom: Alles houdt op te bestaan is intrigerend, magistraal, meeslepend. Een roman waarvan je na 478 bladzijden denkt: wat jammer dat ie uit is. En één die nog lang blijft nazinderen…

Lezen? Je kunt het boek kopen in een boekwinkel of downloaden als e-book.

Partner Content