Getty Images

Zóveel sinterklaas- en kerstcadeaus kun je kinderen geven volgens experts

Door De Redactie

Met Sinterklaas in het land en kerst voor de deur, vraag je je misschien af welke en hoeveel sint- en kerstcadeaus je je (klein)kinderen moet geven. 

Eerst en vooral: je móét natuurlijk niks. Maar toch hebben experts en ervaringsdeskundigen het een en ander te zeggen over de hoeveelheid cadeautjes die je het best aan je (klein)kinderen kunt geven met de feestdagen. Want waar ligt de grens tussen, grof gezegd, gierig zijn en een verwend nest kweken?

Niet 1, niet 2, maar …

Het perfecte aantal sinterklaas- of kerstcadeaus om te geven met Sinterklaas of kerst is 3, betoogt journalist en moeder Katharine Stahl. “Niet meer en niet minder. (…) Dat aantal bespaart je tijd en geld”, schrijft ze. “Na jaren ervaring heb ik ontdekt dat 3 sinterklaas- of kerstcadeaus precies het aantal is waardoor ze zich flink verwend voelen en ook echt ieder cadeautje waarderen.” Het hoeven trouwens niet alle 3 enorme cadeaus te zijn. Het ene kan een aanvulling zijn op het ander. Een pop bijvoorbeeld, met daarbij een borstel.

Cadeautjes waarderen

Geef je een kind meer dan 3 cadeautjes? Dan weten ze niet waar ze het hebben, meent Katharine. “Ze worden dan cadeautjes-openscheurende-machines, die seconden nadat ze het laatste cadeautje hebben opengemaakt al om het volgende vragen. Je kinderen herinneren dan niet eens de helft van wat ze gekregen hebben, laat staan dat ze die cadeautjes waarderen. Het wordt een onbevredigend spelletje waarbij kwantiteit het wint van kwaliteit.”

Even wachten met uitpakken

Om je (klein)kind bewust te maken van de cadeautjes die hij uitpakt, heeft Michelle Gale, schrijfster van Mindful Parenting in a Messy World, een goede tip: “Pak rustig aan ui”, zegt ze tegen Romper. “Haal bijvoorbeeld een mooie herinnering naar boven aan de persoon van wie het kind het cadeautje krijgt, afhankelijk van z’n leeftijd. Denk aan diegene, hou van diegene. En scheur dán pas het cadeautje open.”

Verlanglijstje

Nog zo’n goede tip komt van familietherapeut Bette Levy Alkazian: hou rekening met cadeaus die de kinderen van andere familieleden krijgen. Laat je (klein)kinderen verlanglijstjes maken, maar spreek onderling ook af om niet alles wat daarop staat te geven. “Ook raad ik (groot)ouders aan om hun kinderen de spullen te geven die ze al heel lang willen. (…) Zo leer je de kinderen dat geduld een schone zaak is. Daarbij waarderen ze dingen waar ze lang op hebben moeten wachten sowieso meer.”

Spreek ook met de ouders af dat de (enkele of alle) kerst- en sinterklaascadeautjes van de grootouders ook bij de grootouders blijven. Zo wordt de stapel speelgoed thuis niet onoverzichtelijk groot, en hebben de kinderen sowieso leuk speelgoed wanneer ze bij de grootouders, peters en meters gaan.

Bron: Libelle.nl

Ben jij al in de cadeautjessfeer?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content