Getty Images

Onderzoek toont aan: 1 op de 3 Belgen zit niet goed in z’n vel

Uit nieuwe resultaten van de gezondheidsenquête van 2018 blijkt dat 1 op de 3 Belgen niet goed in z’n vel zit. Bovendien kampt meer dan 1 persoon op 10 met een psychische stoornis zoals een depressie of angstproblematiek.

Wat is een gezondheidsenquête eigenlijk?

Elke vijf jaar wordt in België een gezondheidsenquête uitgevoerd. Tijdens het onderzoek komen verschillende facetten aan bod. De bevragingen gaan onder meer over onze levensstijl, fysieke gezondheid, maar ook over geestelijke gezondheid en welzijn.

De cijfers in een notendop

1 op de 5 Belgen gaf in de enquête aan tevreden te zijn, wat op zich een mooi cijfer is. Maar de cijfers brengen ook pijnpunten aan het licht. Zo is maar liefst 12% van de ondervraagde bevolking erg ontevreden over zijn of haar leven. En maar liefst 1 op de 3 geeft aan te kampen met slaaptekort, het gevoel onder druk te staan of ongelukkige en depressieve gevoelens.

Die geestelijke gezondheidsproblemen treffen alle lagen van de bevolking, maar er zijn ook een aantal risicogroepen die er beduidend gevoeliger voor zijn. Laaggeschoolden, ouderen boven de 75 jaar, vrouwen en mensen uit de leeftijdscategorie van 25 tot 54 jaar lopen sneller ‘gevaar’.

En hoe zit het met onze kinderen?

Ook kinderen en jongeren ontsnappen niet aan de gevoeligheden rond het psychisch welbevinden. Ongeveer 10% van de jongeren kampt met een ernstige stoornis, maar er zijn ook heel wat ‘grensgevallen’. Het gaat dan vaak om jongeren die die wel lichte symptomen vertonen van een stoornis en daar hoe dan ook al hinder van ondervinden.

Trek tijdig aan de ‘alarmbel’

Merk je bij jezelf, je gezinsleden of vrienden veranderingen in gedrag of gemoedstoestand op? Probeer er dan zeker over te praten en tijdig hulp van een professional (in eerste instantie je huisdokter) in te schakelen.

 

Meer lezen? Deze artikels vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content