Eli verhuisde van Mexico naar België

Vandaag is het Internationale Dag van de Migrant. Eli Equihuas (28) werd geboren in Mexico maar verhuisde twee jaar geleden naar België. Ze richtte een Brushbar op in Hasselt en is dol op onze fietscultuur!

Eli’s verhaal

Drie jaar geleden ontmoette Eli de Belgische Tom in Mexico. De twee werden halsoverkop verliefd en ondanks de verre afstand (20 uur vliegen!) bleef hun relatie duren. Toen Tom na acht maanden een ring rond haar vinger schoof, twijfelde Eli niet: ze zou definitief naar België verhuizen. Sinds hun huwelijk is Eli officieel Belg.

België betekent voor mij…

“Liefde.”

Zo dacht ik dat het ging zijn…

“Mijn vrees was dat België koud zou zijn, zowel qua klimaat als qua mensen. Op het vlak van klimaat had ik gelijk, maar na anderhalf jaar weet ik dat Belgen helemaal niet koud zijn. Jullie hebben wel een muurtje rond je, een zekere gereserveerdheid. Maar van zodra ik een gesprek aanknoop, verdwijnt die.”

Gekke Belgen!

“In België wordt énorm veel gedronken. Bier, cava, wijn, gin-tonic: ik kan jullie niet volgen! In Mexico krijg je meestal water aangeboden als je iemand bezoekt en daarna pas iets sterker. Hier is dat omgekeerd.”

Mijn eerste Nederlandse woord

“‘Rustig’. Omdat mijn man het op restaurant zo vaak tegen mij moet zeggen. (lacht) Jullie praten zo stil!”

I love Belgium

“In Mexico kende ik de fiets enkel van spinning te doen. In Hasselt fiets ik elke dag. Heerlijk!”

 

DSC_5382

Het leukste aan België is… “dat jullie op tijd komen. In Mexico kun je met iemand afspreken om 8u ‘s avonds en rond 9u nog zitten te wachten. Ik hou van jullie stiptheid, het geeft me rust. Aan de andere kant vind ik wel dat jullie iets te graag de touwtjes in handen houden. Alles moet gepland zijn. Zomaar bij vrienden binnenspringen gebeurt niet, er moet altijd even gebeld worden op voorhand. En zelfs als jullie op vakantie gaan, hebben jullie een dagplanning.”

Een beetje Mexico in België: “Het verbaasde me dat veel vrouwen in België zich nooit opmaken, terwijl in Mexico haast niemand zonder make-up op straat komt. Ik richtte in Hasselt een typisch Zuid-Amerikaans beautysalon op: de Brushbar. Je kunt er iets drinken terwijl je gemaquilleerd wordt en je haar wordt gebrusht. In Zuid-Amerika is zo’n salon heel gewoon en laten veel vrouwen zich verwennen voor ze uitgaan. Ik merk dat het ook in Hasselt aanslaat!”

Het moeilijkste vind ik… “mijn rijbewijs halen. In Mexico kan ik zonder problemen rijden, hier hebben jullie een ongeziene massa verkeersborden. Ik krijg ze maar niet in mijn hoofd.”

Belg of Mexicaans? “Ik voel me nog honderd procent Mexicaanse. Ik Skype nog elke ochtend met mijn moeder, maak dagelijks guacamole en mis nog steeds de smaak van het fruit in Mexico. Maar de dag dat mijn man en ik voor de wet trouwden, was voor mij een keerpunt. Toen wist ik dat mijn toekomst hier lag.”

 

Partner Content