Getty Images

Frustraties in het verkeer: 5x tips tegen stress achter het stuur

Meer dan de helft van de Belgen zit gestresseerd in de wagen. Dat blijkt uit het Europese Fondation Vinci-onderzoek naar gevaarlijk en ongepast verkeersgedrag in elf Europese landen. Wil je minder stress achter het stuur? Ga aan de slag met deze tips.

1. Vul je auto met een ontspannende geur

Minder stress achter het stuur? Hang een geurhanger of autoparfum in je auto die de wagen vult met een geur die je helemaal tot rust brengt. Lavendel en witte lotus zorgen voor een ontspannend effect en ook citrusgeuren werken stressverlagend. Lees hier meer over geuren tegen stress.

2. Doe aan mindfulness

Het klinkt zweverig, maar mindfulness – letterlijk: volledig bewust in het huidige moment zijn – is een goed idee om je hoofd leeg te maken. Er zijn verschillende manieren om aan mindfulness te doen. Zo kun je ademhalingsoefeningen doen, maar je ook focussen op geluiden om je heen. Dit kun je perfect proberen wanneer je stilstaat in de file of voor een rood verkeerslicht. Wie rustig de baan op wil, kan ook voor zijn vertrek ontspanningsoefeningen doen. Dan kun je ook mindfulness-apps gebruiken die je hierbij helpen.

3. Luister muziek of een podcast

Een streepje muziek in de auto, of liever iets bijleren van een podcast? Door te luisteren naar wat je leuk vindt, is de kans kleiner dat je gefrustreerd raakt in het verkeer. Hou je van (nutteloze) weetjes? Dan zijn de podcasts Waarom? Daarom!, #weetikveel, De Wereld van Sofie en De Universiteit van Vlaanderen iets voor jou. Ben je geboeid door moordzaken? Probeer dan eens de podcast De Volksjury, De Kasteelmoord, Moordcast of De Kroongetuigen. Goed nieuws voor wie veel interesses heeft, want er bestaan podcasts binnen alle mogelijke thema’s. Van comedy, economie, literatuur tot podcasts met geschiedenisweetjes, relatietips en zelfs meditatie-oefeningen.

Onder andere op Spotify vind je een uitgebreid aanbod aan podcasts en muziek.

4. Schakel hulpmiddelen in

Wordt het allemaal even te veel? Zoek dan een manier om je emoties onder controle te houden. Misschien helpt het voor jou wel om ergens op de kauwen? Zorg er dan voor dat je kauwgom op zak hebt. Je kunt ook een flesje water in de auto leggen. Wanneer je dan in de file staat en frustraties voelt opkomen, kun je een slokje water nemen om rustiger te worden.

5. Ga goed voorbereid de baan op

Heb je een afspraak? Zorg er dan voor dat je ruim op tijd vertrekt om stress achter het stuur te vermijden.

Vergeet ook zeker niet te controleren of alles in je auto in orde is voor je vertrekt:

Zorg voor een comfortabele zithouding

Het is belangrijk dat je autostoel juist is ingesteld voor een comfortabele zithouding. Zorg ervoor dat je hoofd niet boven de stoel uitkomt, dat je linkerbeen licht gebogen is wanneer je de koppeling induwt en dat je polsen het stuur raken wanneer je je armen strekt.

Zet je autospiegels juist

Vergeet ook je autospiegels niet juist te zetten zodat je voldoende zicht hebt op de weg. Dat kun je controleren door te kijken of je in je achteruitkijkspiegel de volledige weg ziet en in de zijspiegels ongeveer twee derde van de weg en één derde van de lucht.

Controleer of je alles bij hebt

Wie onderweg is naar een verjaardagsfeest, vergeet best geen cadeau mee te nemen. Maar ook al is er niemand jarig, denk er dan aan dat je de nodige documenten en hulpmiddelen in je wagen hebt liggen.

Zorg ervoor dat je altijd je rijbewijs en identiteitskaart op zak hebt en dat er ook een gevarendriehoek, brandblusapparaat, fluovestje en verbanddoos in de auto ligt. Ook je inschrijvingsbewijs, keuringsbewijs, gelijkvormigheidsattest en kaart van je verzekeraar zijn verplichte documenten die je het best altijd op een vaste plaats laat liggen.

Meer over minder stress:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content