7 tips voor de eerste schooldag

Door De Redactie

Morgen is het zover, de start van het nieuwe schooljaar! Spannend, want voor veel kinderen is het de allereerste keer dat ze naar school gaan. Met deze 7 tips maak je er morgen een uniek moment van zonder stress of traantjes

Morgen is het zover, de start van het nieuwe schooljaar! Spannend, want voor veel kinderen is het de eerste keer dat ze naar school gaan. Dankzij deze 7 tips wordt het een geslaagde dag.

1. Praat met je kind over school

Wees open over het hele schoolgebeuren. Vertel je kind wat meer over wat hij of zij kan verwachten. Je kunt dit doen aan de hand van prenten, kleurboeken of schriftjes. Zo krijgt je kind een concreter beeld van wat er gaat gebeuren. Kinderen hebben, net als volwassenen, veel vragen bij een nieuwe gebeurtenis.

2. Stel je kind gerust

Het kan weleens gebeuren dat je kind begint te panikeren bij de gedachte om naar school te gaan. Motiveer je kind en leg de nadruk op spelletjes, nieuwe vrienden en plezier. Een ander trucje is om duidelijk te maken dat iedereen een beetje bang is om naar school te gaan. Zo hebben ze het gevoel dat ze niet alleen zijn.

3. Praat met de juf of meester

Stap samen met je kind naar de juf of meester en doe een babbeltje. Zo voelen kinderen zich sneller thuis en hebben ze meer vertrouwen in hun leraar of lerares. Maak met de leerkracht ook afspraken, zodat hij of zij je kan bereiken wanneer er vragen zijn.

4. Kort afscheid

Zorg dat het afscheidsmoment kort en duidelijk verloopt, zodat het kind goed weet wanneer je hem/haar opnieuw komt ophalen. Zo loop je minder risico op traantjes.

5. Blijf rustig als je kind moet huilen

Moet je kind toch huilen op zijn eerste schooldag? Blijf dan kalm en besef dat het tijd nodig heeft om aan een dergelijke verandering te wennen. Het is een belangrijke stap, dus een emotionele reactie is normaal. Sta je kind toe die emoties te hebben en luister ernaar.

6. Geef een knuffel of foto mee

Om voor een betere sfeer of gevoel te zorgen, geef je je kind best een object van thuis mee. Kleine dingen als een teddybeer, foto of klein speelgoed kunnen helpen. Creëer altijd een thuisgevoel.

7. Durf je kind loslaten

Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders moeten zich sterk houden. Het is een nieuwe stap in het leven van je zoon of dochter en dat kan ook voor jou heel emotioneel zijn. Durf je kind loslaten en blijf rustig. Doe een praatje met de leraar of lerares en je zal zien dat je je al stukken beter zal voelen.

Kortom, geen reden tot paniek en geniet met volle teugen van het nieuwe schooljaar!

7 tips voor de eerste schooldag

Bron: Libelle Magazine – Beeld: Getty Images

Deze artikels wil je ook zeker niet missen:

Partner Content