ziek in hospitaal

Pakkende campagne tegen ziekte ALS

Dinsdag 21 juni is het Wereld ALS-dag. Dat is een dodelijke spierziekte, waartegen ongeveer 1000 Belgen vechten. Via radio- en tv-spots veilen de patiënten symbolische spullen die ze in dit leven niet meer nodig hebben.

Samen staan we sterk

Herinner je je de ‘ice bucket challenge’ nog? Wereldwijd kapten honderdduizenden mensen emmers ijskoud water over hun hoofd. Zelfs Barack Obama en Bart De Wever deden mee. Ze maakten hun borst nat voor meer onderzoek naar de spierverlammende ziekte ALS.

Maar deze keer is het anders: de Vlaamse patiënten vragen vanaf nu zelf je hulp via radio en tv. Online en per opbod verkopen ze elk een emotioneel geladen voorwerp, dat ze zelf niet meer kunnen gebruiken. Dat varieert van een snowboard tot een voetbalshirt.

“De opbrengst gaat naar onderzoek, want ALS is nog mysterieus. Genezing is nog onmogelijk, oorzaak nog onbekend”, vertelt Evy Reviers. Zij is CEO van de ALS Liga en dochter van een patiënt.

Rik, gezicht van de campagne

Rik Andres-Valero (54) is één van de gezichten van de campagne. Hij overleed kort na de opnames van de spot. Zijn voorwerp? Een thuiszorgbed. “Ik weet dat het wat bizar is om een thuiszorgbed te veilen, maar voor Rik betekende het veel. Hij wou er in alle rust in sterven. Maar dat is niet gelukt. Ik sliep er na zijn overlijden ook enkele nachten in, en voelde me zeer geborgen”, zegt weduwe Sonia. Rik had schrik voor de laatste fase van de ziekte: verstikking. Hij regelde zijn euthanasie tot in de puntjes, maar toch overviel het verstikkingsgevoel hem plots.

“Het zal voor mij en de kinderen moeilijk zijn om hem morgen in levende lijve op tv te zien. Toch kijk ik er naar uit.”

Wat is ALS?

ALS is de afkorting van Amyotrofische Laterale Sclerose. Het is een dodelijke spierziekte, waarbij de patiënt gemiddeld 33 maanden na de diagnose sterft. Krachtverlies is een eerste symptoom. Later kan de patiënt niet meer slikken, spreken, bewegen en uiteindelijk niet meer ademen. België telt zo’n 1000 ALS-patiënten.

Bron: Het Laatste Nieuws. Beeld: Getty Images

Partner Content