Aantal werknemers dat langdurig ziek thuiszit stijgt

Door De Redactie

De pensioenleeftijd wordt alsmaar opgetrokken. We moeten langer werken, maar kunnen we dat wel? Volgens een recent onderzoek van Securex niet: “Het aantal werknemers dat al langer dan een jaar ziek thuiszit, is nog nooit sterker gestegen dan vorig jaar. De situatie is alarmerend.”

Securex, een organisatie die bedrijven helpt met hun personeelsbeleid, ziet het aantal langdurig zieken toenemen. “Vorig jaar is hun aantal met veertien procent gestegen, dat is nooit eerder gebeurd”, zegt Heidi Verlinden. Ziekte van een paar dagen of een week neemt niet toe. “Bij die langdurig afwezigen gaat het vooral om oudere werknemers, die het ritme niet meer aankunnen”, zegt Verlinden. “We moeten met z’n allen langer werken en dat laat zich nu voelen. Vooral bij arbeiders: vanaf 55 jaar is een op de acht langdurig ziek. Bij arbeiders van boven de zestig zit een kwart al langer dan een jaar thuis.”

Geen aanmoediging

Mensen blijven vooral thuis door fysieke klachten, zoals een slechte rug, maar ook door psychische klachten, zoals teveel stress of een burn-out. Werkgevers zijn niet happig om zo iemand terug aan de slag te laten gaan. “Veel langdurig zieken krijgen geen aanmoediging of werkvoorstel van hun baas”, zegt Karin Roskams van Securex. “Bij kleine bedrijven ziet minder dan de helft het nut in van zo’n heropstart na een burn-out.” Toch wordt dat belangrijker de komende jaren. “Net omdat de stijging van langdurig zieken zo enorm is en de gezonde werkkrachten dus schaars worden.”

Kris Peeters, Minister van Werk, wil een reïntegratietraject opstarten. Hiervoor slaan de VDAB, de werkgever en de arbeidsgeneesheer de handen in elkaar. Zij moeten ervoor zorgen dat langdurig zieken aangepast werk krijgen. “Tegen de zomer treden die nieuwe regels in werking”, zegt Peeters.

 

Bron: Het Nieuwsblad, beeld: shutterstock

 

Lees ook:

 

 

Partner Content