Getty Images

Afval helpen ruimen na de overstromingen: dat kan met River Cleanup

Door Nikita Goossens

De gevolgen van de hevige regenval vorige maand zijn nog steeds enorm voelbaar. Naast de dodelijke slachtoffers en de getroffen mensen die nu zonder woning of elektriciteit/gas zitten, is er ook nog de afvalberg die overblijft. Om het afval dat tijdens de overstromingen werd meegesleurd alvast op te ruimen, houdt River Cleanup acties waar ook jij aan kunt deelnemen.

Wat houdt de actie in?

River Cleanup is een organisatie die zich inzet om afval in en rond rivieren op te ruimen. Ook nu in de nasleep van de overstromingen organiseren ze acties, want door de ramp kwam er maar liefst 1,5 miljoen ton afval in de natuur terecht. In samenwerking met De Lijn wordt er vervoer georganiseerd naar de getroffen gebieden, zodat iedereen die wil helpen er effectief kan geraken.

De focus lag in de eerste dagen na de ramp op het helpen van mensen door huizen leeg te maken en modder op te ruimen. Nu worden ook de rivieroevers en parken onder handen genomen. De acties gaan onder meer door in Pepinster, Chênée, Verviers, Trooz en Chaudfontaine.

Wanneer?

Ongeveer elke dinsdag en donderdag vertrekt er een bus vanuit een grootstad zoals Antwerpen en Leuven richting Wallonië. Voorlopig is dat zeker nog het geval in augustus en september.

Meer details vind je op deze website. Je kunt je er ook registreren om deel te nemen aan een actie.

Je eigen veiligheid

Kun je op één of meerdere van deze dagen tijd vrijmaken om te helpen? Heel fijn! De organisatie vraagt in dat geval van jou enkel dat je volgende zaken meeneemt:

  • Lunch en eventuele snacks
  • Voldoende water om te drinken
  • Een mondmasker voor in de bus
  • Rubberen laarzen
  • Kledij die vuil mag worden en reservekledij
  • En ook een zakmes of een schaar komt van pas

River Cleanup zorgt zelf voor handschoenen, afvalzakken, lokale coördinatie én verzekering voor alle deelnemers. Zo ben je zeker dat je zelf veilig aan het werk kunt.

Misschien vind je ook deze artikels interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content