© Getty Images

Child Focus waarschuwt voor het sociale medium OnlyFans

Door Diny Thomas

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat. De populairste sociale media ken je intussen wel. Of niet? Child Focus waarschuwt ouders voor OnlyFans. Niet alleen kinderen, maar ook mensen met slechte intenties kijken dagelijks naar foto’s en video’s …

Opgelet: betalend!

Hoor jij het donderen in Keulen als het over OnlyFans gaat? Je bent niet alleen. De meeste volwassenen hebben nog nooit over het nieuwe foto- en videokanaal gehoord. Kinderen daarentegen zijn er razend enthousiast over. Het is een sociaal medium als TikTok en Snapchat. Je post een foto of een video die door je volgers bekeken kunnen worden.

Maar er is één groot verschil: OnlyFans is betalend. Als je een account aanmaakt, beslis je zelf hoeveel je volgers moeten betalen om je foto’s en video’s te zien. Dat schommelt meestal tussen vijf tot twintig euro voor één maand.

Maar dat is niet alles …

Op het eerste gezicht lijkt het een onschuldig kanaal, maar dat is het niet. Wie betaalt, krijgt meteen een pak meer te zien dan op het kuise TikTok of Instagram. De meeste abonnees op OnlyFans zoeken naar porno.

Juist omdat volwassenen nog nooit van OnlyFans gehoord hebben, maar alle jongeren het wel kennen en gebruiken, kunnen de kinderen ongestoord foto’s en video’s posten zonder dat hun ouders dat weten. Daar weten mensen met slechte bedoelingen maar al te makkelijk misbruik van te maken.

Slachtoffers ronselen

Meestal ronselen pedofielen hun slachtoffers op TikTok of Instagram. Onder foto’s vragen ze dan simpelweg naar OnlyFans. Op andere sociale media zijn naaktfoto’s verboden, maar achter de betaalmuur van OnlyFans kan álles. Elke tiener weet intussen wat de vraag OnlyFans? betekent: dat ze naakt willen zien en daar maar wat graag voor willen betalen.

Heel wat influencers lieten zich al verleiden om voor de camera uit de kleren te gaan, en daar geld mee te verdienen. Iedereen weet dat tieners geneigd zijn het gedrag van hun idolen te kopiëren. En dat weten mensen met slechte bedoelingen evenzeer.

Praat met je kind

Zeker niet alle ouders praten met hun kinderen over het mediagebruik, terwijl dat juist een groot van hun leefwereld is. Wel zijn er meestal regels over schermtijd, al hebben die vaak niets te maken met waar en wanneer ze die media mogen gebruiken. Omgekeerd geldt net hetzelfde: bijna zeventig procent van de jongeren vertelt nooit wat hij of zij precies online post.

Maar het is wel heel belangrijk om met je kinderen te praten over sociale media. Leer ze hoe ze moeten omgaan met hun privacy, om hun profielen af te schermen voor mensen met slechte bedoelingen. Zo kunnen ze zich veilig op het internet begeven, en vooral plezier maken met hun vrienden en vriendinnen.

LEES HIER NOG MEER OVER JONGEREN EN DE SOCIALE MEDIA:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content