© Getty Images

Bubbel van vijf blijft, shoppen mag weer met twee: de nieuwe coronamaatregelen uitgelegd

Door Diny Thomas

Het coronavirus houdt de hele wereld stevig in z’n greep. Hoewel de mensen stilaan de motivatie verliezen om de maatregelen strikt na te leven, kondigde de veiligheidsraad geen grote versoepelingen aan. We lijsten alle aandachtspuntjes voor je op. 

De algemene regel blijft van kracht: gebruik je gezond verstand. Hoe minder mensen je ziet, hoe beter.

De coronamaatregelen uitgelegd

De bubbel van vijf

De bubbel van vijf wordt niet uitgebreid. Dat betekent dat elk gezin met maximaal vijf mensen een nauw contact mag hebben. Je kiest de personen als huishouden uit, wat wil zeggen dat niet elk gezinslid z’n eigen vijf mensen mag kiezen. Je hoeft in je bubbel van vijf de algemene afstandsregels niet per se te respecteren. Een knuffel mag, met of zonder mondmasker.

Ga je wandelen of naar de dierentuin? Dan mag dat met maximaal tien personen, zoals de voorbije weken ook al het geval was. Let wel: de afstandsregels moeten wel gerespecteerd worden. In principe kun je dus al je vrienden en familie blijven zien, zolang de groep niet groter is dan tien.

Shoppen met twee

Heel wat mensen vroegen zich af waarom je niet met twee naar de winkel mocht? Goed nieuws, want vanaf maandag 24 augustus mag het weer. Bovendien mag je vanaf dan ook langer dan dertig minuten in de winkel blijven. Opgelet: winkeliers kunnen zelf beslissen om het winkelbezoek te beperken tot één persoon.

Culturele evenementen

Vanaf maandag mogen er terug maximaal 200 personen aanwezig zijn tijdens evenementen binnen. Buiten mogen dat er 400 zijn. Wel moet je nog altijd een mondmasker dragen.

Vanaf 1 september kunnen organisatoren een aanvraag indienen bij de burgemeester om toch meer mensen toe te laten. Maar dan moeten ze wel kunnen aantonen dat ze aan álle veiligheidsvoorschriften voldoen.

Thuiswerk blijft de norm

Thuiswerk blijft nog steeds sterk aanbevolen. Hoe meer je contact met collega’s kunt vermijden, hoe beter.

Op reis

Reizen mag nog steeds, al blijft ook daar heel wat discussie over bestaan. Dit kan naar landen uit de Europese lidstaten en/of de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk. Het blijft ook belangrijk om steeds goed op te volgen welke landen toeristen uit België toelaten, want ook dat kan snel veranderen. Informeer je ook steeds over de voorwaarden om een land te mogen bezoeken. Moet je een negatieve coronatest kunnen voorleggen? En moet je bijvoorbeeld op voorhand documenten invullen? Wanneer en waar moet je in het land mondmaskers dragen?

Naar je lief in het buitenland

Tot voor kort mochten enkel getrouwde mensen hun partner gaan bezoeken in landen waar je eigenlijk niet naar mocht reizen. Binnenkort mogen ook ongehuwde koppels dat. Let wel: je moet kunnen aantonen dat het om een duurzame relatie gaat. En wat als je terugkeert? Dan gelden dezelfde regels als voor de toeristen:

  • Keer je terug uit een groene zone? Dan hoef je geen bijkomende voorzorgen te nemen. Je volgt de aanbevelingen en hygiënevoorschriften gewoon op zoals je dat gewend bent.
  • Reis je terug uit een oranje zone? Dan moet je contact opnemen met je huisarts voor een coronatest én er wordt gevraagd om in quarantaine te gaan.
  • Bezocht je een plek in een rode zone? Dan moet je bij terugkeer onmiddellijk in zelfisolatie. Keer je met het vliegtuig terug? Dan moet je voor je vertrek een formulier invullen en afgeven aan de vliegtuigmaatschappij. Download het hier. Keer je met de auto terug? Dan vul je het formulier in en stuur je het binnen de 12 uur na aankomst in België door naar PLFBelgium@health.fgov.be. Maak ook onmiddellijk een afspraak bij je huisarts voor een coronatest. Deze procedure is wettelijk verplicht.

De koffietafel

Er mogen opnieuw vijftig mensen aanwezig zijn op een koffietafel na een begrafenisplechtigheid. Let wel: de regels die gelden in de horeca moeten ook op de receptie gerespecteerd worden.

Wat komt er nog niet?

Een algemene mondmaskerplicht in het hele land. Dat zou misschien iets makkelijker zijn, want nu gelden overal andere regels. In de ene gemeente moet je een mondmasker dragen op de fiets, in sommige andere dorpen en steden dan weer niet.

Al wijst premier Sophie Wilmès op het feit dat het masker wél verplicht is op markten, in winkels en op bepaalde openbare plaatsen zoals musea en op evenementen.

MEER CORONANIEUWS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content