30% van de Belgen gepensioneerd tegen 2050

Door De Redactie

Dat België aan het vergrijzen is, wordt wel vaker gezegd. Maar Belfius heeft onderzocht hoe grijs ons land precies wordt. En wat blijkt? Tegen 2050 bestaat maar liefst 30 procent van de bevolking (oftewel 3,5 miljoen) uit gepensioneerden.

Hoe gaat dit onze maatschappij beïnvloeden? Welke impact heeft dat op de economie, de gemeenten, de OCMW’s, de gezondheidszorg… ? Op al die vragen probeerde Belfius een antwoord te geven.

De vergrijzing: meer oudjes in Vlaanderen

Uit onderzoek blijkt dus dat we tegen 2050 zo’n 3,5 miljoen gepensioneerde inwoners gaan hebben. Dat betekent dat Vlaanderen in 2026 evenveel inwoners zal hebben die ouder zijn dan 67 als jongeren onder de 18.

Ook opvallend: Vlaanderen vergrijst sneller dan Wallonië. En Brussel blijkt een gewest met meer jonge mensen in vergelijking met de andere gewesten. Gaan rentenieren aan de kust: ook dat is geen fabeltje. De kustgemeentes tellen dubbel zoveel 67-plussers als jongeren onder de 18.

Meer 65-plussers, dat is ook financieel een uitdaging voor België, waarschuwt Belfius. Zo zal de vraag naar sociale bijstand, gezondheidszorg en voorzieningen stijgen. Hoe dat jou gaat beïnvloeden, valt nog af te wachten. Het zal ook verschillen van gemeente tot gemeente.

 

Bewezen:

65-plussers zijn het gelukkigst!

 

Bron: de redactie, beeld: shutterstock

 

Partner Content