Dokter Karel, de beste vriend van jonge patiëntjes in ‘Helden van de Kinderkliniek’

Door Jolien Thieleman

Kinderen met kanker of een chronische ziekte: het is niet minder dan verschrikkelijk. In ‘Helden van de Kinderkliniek’ volgen we binnenkort verhalen uit het kinderziekenhuis van het UZA, en hoe artsen er alles aan doen om jonge leventjes te verbeteren en te redden.

Onbreekbare band

De patiëntjes moeten dikwijls een lange tijd in het ziekenhuis verblijven, maar toch moeten ze zich nog zoveel mogelijk kind voelen. Daarom probeert het ziekenhuispersoneel hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. De artsen en verpleegkundigen bouwen dan ook een ijzersterke band op met de kinderen en dat levert ontroerende, maar ook hartverwarmende beelden op. In ‘Helden van de Kinderkliniek‘ verbazen en vertederen de moedige patiëntjes meer dan ooit.

Beste vriend

Omdat kinderen niet altijd voluit durven zeggen wat ze denken of hoe ze zich voelen, bedacht het productiehuis Geronimo een speciale cameratechniek in de vorm van Dokter Karel. Karel is een pop in doktersoutfit waarin – met het medeweten van de kinderen – een camera is verwerkt en waar de patiëntjes hun verhaal aan kwijt kunnen. Ze zien Karel als een soort van vertrouwenspersoon tegen wie ze alles kunnen vertellen, want vaak proberen ze hun ouders te sparen van het verdriet. Dankzij het cameraatje in de pop komen het ziekenhuispersoneel en de ouders te weten hoe de kinderen zich echt voelen.

Toegankelijke manier

“Op een toegankelijke manier als ‘vreemde’ volwassene met een kind praten, en dit binnen een ziekenhuiscontext, is niet evident. Zeker niet als er camera’s meekijken. Dit werd ook erg snel aangevoeld door de televisiemakers en zij ontwierpen daarom Dokter Karel,” verduidelijkt Sanne Kuylen, kinderpsychologe van het UZA.

“Vaak zie je de jonge kinderen een ziekenhuisverblijf naspelen, maar draaien ze de rollen om. Zij worden de dokter die kleine Karel die pijnlijke spuit moet geven. Dit helpt hen het ziekenhuisverblijf te verwerken. Op deze manier krijgen de kinderen terug de controle over de behandelingen die ze moeten ondergaan. Karel kan hen helpen hun zorgen te vertellen en bijvoorbeeld hun angsten voor een volgende ziekenhuisopname te delen. En ook kan de pop een ‘tussenpersoon’ worden om het praten te vergemakkelijken tussen kind en ouders.”

‘Helden van de kinderkliniek’ gaat op woensdag 21 maart om 21u10 van start op VTM.

Beelden: VTM

Lees meer:

Partner Content