Student Studying Sleeping on Books, Tired Girl Read Book, Library

Eén op de drie eerstejaarsstudenten kampte met psychische klachten

Door De Redactie

Faalangst, slaapstoornissen, paniekaanvallen, depressie, eetstoornissen: stuk voor stuk psychische problemen waar een heleboel eerstejaarsstudenten het voorbije academiejaar mee te maken kregen. 

De psychische klachten

Wie zich voor het eerst inschrijft voor het hoger onderwijs en tussen zeventien en achttien jaar oud is, kan elk jaar deelnemen aan de gratis bio-psychosociale screening van de KU Leuven. Vorig jaar namen maar liefst 1.650 eerstejaars deel, en de resultaten werden onlangs bekendgemaakt.

Wat blijkt? Eén derde van de eerstejaarsstudenten kampte tijdens het voorbije academiejaar met psychische problemen, zoals:

  • faalangst (6,4 procent)
  • slaapstoornissen (6,2 procent)
  • aanpassingsproblemen en eenzaamheid (5,6 procent)
  • familiale of relationele problemen (2,5 procent)
  • depressie (2,5 procent)
  • paniekaanvallen (0,8 procent)
  • eetstoornis (0,6 procent)
  • zelfdodingsgedachten of -pogingen (0,4 procent)

Geen reden tot paniek

De cijfers verbazen je misschien, al zijn ze niet echt verrassend. Al sinds 2012, toen de screening voor het eerst gebeurde, is het percentage ongeveer hetzelfde gebleven. Belangrijk is wel om de psychische problemen niet allemaal als ernstig te beschouwen. Ja, er zijn studenten die kampen met een zware depressie, maar evengoed zijn er studenten die faalangst hebben of zich af en toe eenzaam voelen.

Een derde van de eerstejaars, dat is veel. Maar het hoeft geen reden te zijn om te panikeren. De jongvolwassenen die studeren, vertoeven in een goede omgeving, waar er veel sociale contacten zijn en een sterk verbondenheidsgevoel heerst. Dat zorgt er natuurlijk ook voor dat die jongeren genoeg tijd hebben om te praten met elkaar: in de lessen, op fuiven of op een gezellig kotfeestje.

Een groot vangnet

Bovendien nemen de psychische klachten bij een deel van de studenten na verloop van tijd ook weer af. De jaren tussen de leeftijd van achttien en vierentwintig zijn niet min, en vergen enorm veel van een jong mensenleven: aanpassen aan een nieuwe omgeving, nieuwe vrienden maken, nieuwe leerstof opdoen, … Dat is allemaal niet niks.

Jongeren bij wie de problemen niet zo onschuldig zijn of blijven aanslepen, kunnen vandaag de dag gelukkig veel makkelijker beroep doen op professionele hulp. Bij een psycholoog bijvoorbeeld, maar evengoed bij preventieve projecten zoals Mindmates in Leuven: buddy’s die mentale problemen bespreekbaar maken en studenten leren hoe ze problemen kunnen opmerken bij anderen.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op zelfmoord1813.be.

Bron: De Morgen – Beeld: Getty Images 

MEER LEZEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content