© Getty Images

Een op de vier Belgen heeft slechts één wachtwoord

Door Diny Thomas

Vandaag is het de jaarlijkse Dag van de Privacy, het ideale moment om nog eens stil te staan bij hoe belangrijk het is om je gegevens goed te beschermen. En dat lijkt broodnodig, want een op de vier Belgen heeft maar één wachtwoord voor álles. 

Voor het derde jaar op rij peilde AXA Partners naar de cyberveiligheid van de Belg. Uit de cyberbarometer blijkt dat we de grote cyberrisico’s wel kennen, maar ze gewoon negeren. Zo gebruikt de helft vaak hetzelfde wachtwoord voor meerdere apps en websites. Sterker nog: bijna een vierde van de Belgen gebruikt zelfs hetzelfde wachtwoord voor álles.

Vergeleken met vorig jaar verzint de doorsnee Belg ook minder vaak een gloednieuw wachtwoord, dat helemaal niet lijkt op het vorige. En dat is geen goed nieuws, want als je een wachtwoord recycleert, dan maak je het hackers wel héél gemakkelijk. Zo kunnen ze niet alleen je Zalando-account gebruiken, maar hoogstwaarschijnlijk ook je bankapp openen.

Voorspelbare wachtwoorden

Wat nog opvalt: de Belgische wachtwoorden zijn te voorspelbaar. Nog altijd kiezen mensen voor iets wat makkelijk te onthouden is, zoals ‘wachtwoord’ of ‘123456’. Of het wachtwoord bestaat uit iets persoonlijks, zoals een verjaardag of de eigen naam. En hoewel het de meest veilige keuze is om willekeurige cijfers te kiezen voor een wachtwoord, doet amper 1 op 5 Belgen dat.

Privacy op Facebook

Als er één ding is dat je niet wilt delen met Jan en alleman, dan zijn het je persoonlijke gegevens wel. Toch is dat precies wat meer dan tien procent van de Belgen doet, door hun Facebookprofiel volledig openbaar te houden. Bij een kleine twintig procent kunnen enkel vrienden en vrienden van vrienden de gegevens zien. Wat vooral opvalt, is dat vijf procent niet weet wie zijn of haar profiel op Facebook kan bekijken.

Drie op de tien Belgische Facebookgebruikers kunnen dan weer, naar eigen zeggen, inloggen op het account van iemand anders. Dan gaat het vaak om dat van de partner, de kinderen of andere familieleden.

LEES OOK ZEKER DEZE ARTIKELS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content