© Getty Images

Wat doet jouw gemeente om de energiekosten te beperken? Bekijk het hier

Door Hanne Bral

Het is hét onderwerp op dit moment: onze energiefactuur. Iedereen is ermee bezig, ook de lokale overheden. Wat doen de steden en gemeenten om hun energiekosten te beperken? En hoe helpen ze hun burgers om dat ook te kunnen doen? Bekijk het hier op de interactieve kaart.

Wat doet jouw gemeente om de energiekosten te beperken?

Radio2 vroeg aan alle 319 burgemeesters in Vlaanderen en Brussel: wat doen de steden en gemeenten om hun energiekosten te beperken? En hoe helpen ze hun burgers om dat ook te kunnen doen?

Van 140 gemeenten kwam de vragenlijst ingevuld terug. Sommige gemeenten gaven aan dat de energiecrisis nog in volle ontwikkeling is en dat ze daarom niet op alle vragen een antwoord konden formuleren.

Opvallende resultaten

  • OCMW’s worden overspoeld met vragen. Sinds begin september krijgen ze een pak meer energievragen binnen, in vergelijking met de maanden ervoor. Zowel in de grote steden als in kleinere gemeenten is er veel vraag naar hulp. Er komen nieuwe cliënten over de vloer die vroeger geen enkele link hadden met het OCMW. De verwachting is dat de komende maanden nog veel meer mensen zullen aankloppen.
  • Ook de gemeenten zelf zoeken oplossingen om te besparen. Zo wordt op veel plekken de thermostaat enkele graden lager gezet. Heel wat burgemeesters geven aan dat ze ook (gaan) besparen op gemeentepersoneel. Niet alleen de hoge energiekosten zijn de oorzaak voor die besparing, ook de vele loonindexaties wegen door op de begroting.

Interactieve kaart

Radio2 goot de resultaten van de vragenlijst in een digitale kaart van Vlaanderen en Brussel. Daarop kun je jouw stad of gemeente opzoeken en ontdekken wat die doet voor haar burgers.

Heel wat burgemeesters geven in een video persoonlijk wat uitleg. Radio2 plaatste in alle regio’s een automatische babbelbox waarvoor de burgemeesters hun inwoners rechtstreeks te woord konden staan. Daarnaast lees je op de digitale kaart ook wat je zult voelen van de energiecrisis in jouw gemeente: wordt de ijspiste geschrapt, worden de belastingen verhoogd of mag er niet meer gedoucht worden in de plaatselijke sporthal?

energiekosten
Burgemeester Karolien Eens van Tessenderlo (Limburg) – © VRT

Energiedag & themaweek over gas

Radio 2 focust ook de komende weken extra op de energiecrisis. Op maandag 17 oktober is er de grote Radio2 Energiedag. Luisteraars kunnen dan tips en tricks met elkaar delen. Wat doe jij zelf om energie te besparen en zuiniger te leven? Over welke goedkopere energiebronnen ben jij enthousiast? Tegen welke problemen loop jij aan en met welke vragen zit jij? Op 17 oktober kun je dat delen met alle Radio2-luisteraars.

De maandag daarop start De Inspecteur met een themaweek over gas. Van maandag 24 oktober tot en met vrijdag 28 oktober focust Sven Pichal vijf dagen lang op de gasproblematiek en de torenhoge prijzen. Hij zoekt naar oplossingen en alternatieven, praat met specialisten en ervaringsdeskundigen en helpt waar hij kan. Waarom moeten we van het gas af? Wat zijn de alternatieven en zijn die wel voor iedereen haalbaar? En wat moet dat allemaal kosten?

Radio2 Energiedag, maandag 17 oktober op Radio2, VRT MAX en radio2.be.

De Inspecteur: themaweek over gas, van maandag 24 tot en met vrijdag 28 oktober op Radio2, VRT MAX en radio2.be.


Energie besparen? Zo pak je het aan: ontdek hier onze tips!


LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content