©GettyImages

Een lagere energiefactuur? 9 tips om minder energie te verbruiken

Steeds meer gezinnen moeten door de stijgende prijzen op de internationale markten dieper in de buidel tasten om hun energiefactuur te betalen. Wat je zélf kunt doen om het kostenplaatje zo laag mogelijk te houden? Energie-expert Thijs Van de Graaf (UGent) vertelt het je hier!

Minder verbruiken, minder betalen: 9 bespaartips

1. Graadje lager

Energie-expert Thijs Van de Graaf: “Zet je thermostaat een graadje lager. Dat lijkt nogal banaal, maar maakt een enorm verschil op je jaarfactuur. Trek dus liever een warme trui aan. Wees ook selectief met de ruimtes die je verwarmt: zet de radiator uit in kamers die je niet gebruikt.”

2. Zuinig in de badkamer

Ga voor een waterbesparende douchekop. Hoe meer warm water je verbruikt, hoe meer energie er nodig is om opnieuw water op te warmen. Met deze douchekop verbruik je tot 30% minder water voor dezelfde douchebeurt.

“Neem liever een douche in plaats van een bad”, vult de energie-expert aan. “En kort douchen helpt ook om je gasrekening naar beneden te halen.”

3. Energievriendelijk koken

Door het deksel op je kookpot te laten als het water kookt, bespaar je energie. En ja, ook de kleine veranderingen hieronder vormen uiteindelijk een groot geheel op je energiefactuur:

  • Kies de juiste kookplaat in functie van de afmetingen van je pan;
  • Zet je elektrisch vuur enkele minuten voordat het eten gaar is uit;
  • Ontdooi je maaltijd niet in een microgolfoven, maar in de koelkast. Op die manier moet je microgolfoven niet aan, én moet de koelkast minder hard koelen. Win-win!
  • Of haal je eten een kwartiertje op voorhand uit de koelkast.

Kook je op gas? Dan heeft de energie-expert nog een extra tip voor jou: “Overweeg om een aantal keer per week een maaltijd te bereiden in de microgolfoven in plaats van op je gasvuur. En als je in de keuken een kleine elektrische boiler hebt voor het warm water, zet je hem best uit als je hem niet gebruikt.”

4. Let op het energielabel

Heb je nood aan een nieuwe koelkast, afwas- of wasmachine? Hou dan bij aankoop vooral het energielabel in het oog. Een koelkast met een A+-label verbruikt tot drie keer meer stroom dan een koelkast met een A++-label.

5. Kleine wasjes, grote wasjes

Thijs Van de Graaf: “Naast de oven, zijn de droogkast, wasmachine en vaatwasmachine de grootste elektriciteitsverbruikers.

  • Vermijd de droogkast en laat, als je kan, je was buiten drogen bij mooi weer. Of gebruik een rek of waslijn binnenshuis.
  • Vermijd ook wasbeurten op 60°, tenzij voor handdoeken, bedden- en ondergoed. Wassen op 30° of 40° maakt een enorm verschil.
  • Zet de vaatwas niet aan zolang hij maar halfvol zit. Laat hem enkel draaien als hij helemaal gevuld is.

6. Energiezuinig lichtpuntje

Thijs Van de Graaf: “Ga door je huis en kijk naar de verlichting: zitten er overal ledlampen in? Want ook dit kan een enorme besparing opleveren.”

Hou er wel rekening mee dat ledlampen een stuk duurder zijn in aankoop, maar je moet dit wel zien als een investering op lange termijn.

7. Ban stille energievreters

Thijs Van de Graaf: “Kijk ook eens rond of er geen ongebruikte opladers van gsm’s, tablets of laptops in het stopcontact zitten. Die blijven namelijk elektriciteit consumeren, ook al hangt er geen apparaat aan.

“Ook apparaten zoals de televisie of digicorder, die overdag of ’s nachts op stand-by staan, zijn energievreters. Voorzie deze apparaten van een stekkerdoos met schakelaar. Zo kun je ze uitschakelen wanneer je ze niet gebruikt, en vermijd je sluimerverbruik.”

Ook een handige tip: pas de lichtsterkte van je computer aan. Het is niet alleen beter voor je ogen, maar het zorgt er ook voor dat je computer minder energie verbruikt.

8. Meten is weten

Thijs Van de Graaf: “Heb je een digitale meter? Op de website van Fluvius kun je de code van je meter ingeven. Zo kun je je dagelijkse verbruik opvolgen en indien nodig problemen opsporen. Misschien verbruik je ’s nachts wel overbodige elektriciteit, bijvoorbeeld door een digicorder die nog in stand-by staat. Door je digitale meter op te volgen ontdek je sneller of er iets aan de hand is.”

9. Isoleer goed

Thijs Van de Graaf: “De hierboven vernoemde tips zijn dingen die je op korte termijn kunt doen. Op lange termijn kun je het grote verschil maken door zonnepanelen te leggen en je woning te isoleren. Bij dat laatste is het belangrijk om te beginnen met het dak. Mensen verliezen de meeste warmte langs hun hoofd, bij woningen is dat ook zo.” (lacht)

Bronnen: De Tijd, VREG.be en TestAankoop – met dank aan Thijs Van de Graaf (UGent)

Meer energietips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content