Een lagere energiefactuur? 9 tips om minder energie te verbruiken

Een lagere energiefactuur? 9 tips om minder energie te verbruiken
©GettyImages

Na al die maanden thuisblijven en telewerken tijdens corona ontvangen heel wat Belgische gezinnen een gepeperde energiefactuur. En nu het najaar eraan komt, zal het verbruik sowieso nog meer gaan stijgen. Deze bespaartips komen dus vast van pas! 

(Energie)facturen betalen in tijden van corona

‘Belgische gezinnen en bedrijven hebben het steeds moeilijker om hun energierekeningen te betalen’. Het is de jongste tijd een vaak gelezen krantenkop. Corona bracht kleine en grote ondernemingen in moeilijkheden, en heel wat mensen kwamen een tijd zonder werk of inkomen te zitten. Maar werk of geen werk, de energiefactuur laat niet op zich wachten. Het aantal onbetaalde of uitgestelde facturen is dan ook fors toegenomen, net als de vraag naar afbetalingsplannen, zo blijkt uit navraag door Febeg, de federatie van energieleveranciers.

Overheid neemt maatregelen

Gelukkig neemt de Vlaamse overheid maatregelen en heeft ze een vergoeding voorzien voor wie tijdelijk werkloos was of is, als gevolg van de coronacrisis. Dankzij die vergoeding wordt eenmalig de water-, gas- en energiefactuur betaald, wat neerkomt op 202,68 euro: de gemiddelde factuurprijs van alle gezinnen.

Meer informatie over deze en andere Vlaamse vergoedingen en of maatregelen lees je hier.

Voor een deel van de Belgische gezinnen, de zogenaamde ‘beschermde klant’, is er sowieso een sterk verlaagd tarief voor elektriciteit en gas, het zogenaamde ‘sociaal tarief’. Dit is een voordelig tarief in heel België en is bij elke leverancier hetzelfde.

Meer informatie over dit sociale tarief vind je hier.

Minder verbruiken, minder betalen: 9 bespaartips

Maar los van corona, loopt nu ook de zomer stilaan op z’n einde. De dagen worden straks frisser en zo’n seizoenswissel kan al eens zijn sporen nalaten op je energiefactuur. Wil jij graag de kosten een beetje drukken? Wel, met deze dertien bespaartips kom je al een heel eind!

1. Controleer je tarief

Wist je dat in 2019 één op de vijf Vlaamse gezinnen van gas- en elektriciteitsleverancier veranderde? Het is zeker geen slecht idee om je huidige contract onder de loep te nemen, want een overstap kan je heel wat geld besparen. Vooral wie een energiecontract heeft dat al lang loopt, een zogenaamd ‘slapend’ contract, is het interessant om uit te zoeken welk contract of welke leverancier voordeliger is. Een gezin met een gemiddeld jaarverbruik kan tot 393 euro op jaarbasis besparen én voor gas tot zelfs 975 euro per jaar.

Vanwaar komt het verschil?

Dat komt vooral door de forse welkomstkortingen die sommige leveranciers aanbieden om nieuwe klanten te ronselen. Ook het type contract en de periode waarin je van contract verandert, beïnvloeden het prijsverschil. Je kijkt dus best jaarlijks of je contract nog steeds het voordeligste is op de markt.

Hoe doe je dat?

 • Op mijnenergie.be krijg je een overzicht van verschillende energie-aanbieders, en kun je je huidige energieverbruik grondig bekijken en in een vergelijkingsmodule uploaden.
 • Of gebruik V-TEST® van de VREG (Vlaamse energieregulator), een online test die op basis van je jaarlijkse verbruik berekent hoeveel je het komende jaar zou betalen als je een contract afsluit met een (andere) leverancier.

2. Let op het energielabel

Heb je nood aan een nieuwe koelkast, afwas- of wasmachine? Hou dan bij aankoop vooral het energielabel in het oog. Een koelkast met een A+-label verbruikt tot drie keer meer stroom dan een koelkast met een A++-label.

3. Energievriendelijk koken

Door het deksel op je kookpot te laten als het water kookt, bespaar je energie. En ja, ook de kleine veranderingen hieronder vormen uiteindelijk een groot geheel op je energiefactuur:

 • Kies de juiste kookplaat in functie van de afmetingen van je pan;
 • zet je elektrisch vuur enkele minuten voordat het eten gaar is uit;
 • ontdooi je maaltijd niet in een microgolfoven, maar in de koelkast. Op die manier moet je microgolfoven niet aan, én moet de koelkast minder hard koelen. Win-win!
 • Of haal je eten een kwartiertje op voorhand uit de koelkast.

4. Ban stille energievreters

 • Laat je gsm-lader nooit in het stopcontact zitten als je hem niet gebruikt. Elektronische gadgets verbruiken zo’n 10% van je energierekening.
 • Pas de lichtsterkte van je computer aan. Het is niet alleen beter voor je ogen, maar het zorgt er ook voor dat je computer minder energie verbruikt.
 • Trek de stekker uit van toestellen die je niet gebruikt, zoals waterkokers, nachtlampjes en dvd-spelers. Ook al staan ze niet aan, ze verbruiken nog steeds energie.

5. Graadje lager

Wist je dat je zo’n 6 procent per jaar bespaart op je energieverbruik door de verwarming één graad lager te zetten? Eén graad voel je heus niet. Dus wil je je energiefactuur naar beneden drukken, doe je maar beter een truitje aan!

6. Kleine wasjes, grote wasjes

 • Als je kunt, laat je was dan buiten drogen bij mooi weer, want een droogmachine verbruikt heel wat energie! Of gebruik een rek of waslijn binnenshuis.
 • Vermijd ook wasbeurten op 60° en 90°, tenzij voor handdoeken, bedden- en ondergoed. Wassen op 90° verbruikt tot vijf keer méér dan wassen op 30°.

7. Prop die koelkast goed vol…

… want een volle koelkast verbruikt minder stroom dan een lege. Een lege koelkast moet namelijk harder werken om de temperatuur laag te houden. Hetzelfde geldt voor je diepvries.

Wist je trouwens dat een dunne ijslaag van 3 mm het elektriciteitsverbruik van je diepvriezer met 20% doet stijgen? Regelmatig je diepvries ontdooien, is dus de boodschap!

8. Energiezuinig lichtpuntje

Kies liever voor spaarlampen dan voor halogeen, die besparen tot 80% ten opzichte van de klassieke gloeilamp. Of voor ledverlichting, die maar een tiende van een gloeilamp verbruikt. Hou er wel rekening mee dat ledlampen een stuk duurder zijn in aankoop, maar je moet dit wel zien als een investering op lange termijn.

9. Zuinig in de badkamer

Ga voor een waterbesparende douchekop. Hoe meer warm water je verbruikt, hoe meer energie er nodig is om opnieuw water op te warmen. Met deze douchekop verbruik je tot 30% minder water voor dezelfde douchebeurt.

 

Bron: De Tijd, VREG.be en TestAankoop

Meer bespaartips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)