Mooi initiatief: gratis griepvaccinaties voor kwetsbare mensen en daklozen

Door De Redactie

Voor het tweede jaar op rij voorziet de ngo Dokters van de Wereld gratis griepvaccins om toe te dienen bij dakloze en andere kwetsbare mensen. In totaal worden er 1.000 vaccins verdeeld tussen Dokters van de Wereld en haar partners.

Gratis inentingen

Vanaf deze week tot eind november kunnen mensen in kwetsbare situaties zich op verschillende plaatsen in het land gratis laten inenten in de zorgcentra van Dokters van de Wereld en tijdens de raadplegingen van het Medisch Winterplan in de daklozencentra.

Het vaccin wordt aangeboden aan mensen die kwetsbaar zijn voor griepinfecties”, legt Benoît Kervyn, medisch referent bij Dokters van de Wereld, uit.  “Dat zijn vooral zwangere vrouwen, 65-plussers, chronisch zieken, daklozen en migranten.”

Dokters van de Wereld

De teams van Dokters van de Wereld bieden het vaccin ook aan bij de dakloze patiënten van het Medisch Winterplan. “Het Winterplan brengt ons elk jaar in contact met thuisloze mensen die  we anders  niet te zien krijgen”, vervolgt Benoît Kervyn. “Logisch dat we hen het vaccin voorstellen: zij leven meestal in zeer precaire situaties en zijn uiterst vatbaar voor virussen zoals griep. En als je op straat leeft, vaak zonder toegang tot zorg, kan de impact van een griep heel groot zijn.”

Dokters van de Wereld benadrukt dat de regionale autoriteiten, belast met ziektepreventie dit soort acties zouden moeten opzetten. «Wij kunnen het doen dank zij de hulp van Multipharma die ons de vaccins levert», besluit Benoît Kervyn. “Maar het initiatief om een griepepidemie in België te voorkomen, zou van de regio’s moeten komen en niet van de ngo’s.”

Het Rode Kruis zal het vaccin verdelen in de centra voor asielzoekers en de medische centra La Fontaine. Ook het project Lama en Straatverplegers krijgen vaccins.

Bron: Dokters van de Wereld, beeld: Shutterstock

Lees zeker ook:

Partner Content