Zo neem je je job weer op na langdurige ziekte

Door De Redactie

Er zijn nog nooit zoveel langdurig zieken geweest als tegenwoordig, lazen we onlangs in de krant. Hoe is het om je job weer op te nemen als je een hele tijd uit de running bent geweest? Wij geven je alvast tips om je terugkeer zo goed mogelijk voor te bereiden.

4 belangrijke tips

  1. Neem contact op. Misschien heb je lang geen contact gehad met je baas en collega’s, omdat je hoofd er niet naar stond. Maar als je er op een gegeven moment aan denkt om weer aan de slag te gaan, geef je best een teken van leven, in de vorm van een mailtje of telefoontje. Wacht niet tot de dag dat je effectief weer aan het werk gaat.
  2. Vraag een gesprek aan met je chef. Misschien komt je chef er zelf mee op de proppen, maar als dat niet zo is, kun je er best om vragen. Bereid dit gesprek goed voor. Op welke manier wil je opnieuw aan de slag? Wil je er gewoon opnieuw invliegen of deeltijds beginnen, met een aanvullende uitkering van het ziekenfonds? Wil je hetzelfde werk doen of liever een andere functie opnemen? Zou je graag meer thuiswerken? Door hierover na te denken en te communiceren, geef je aan dat je werk maakt van je terugkeer.
  3. Spreek af met collega’s. Regel een paar weken vooraf een informele ontmoeting met je naaste collega’s, om bij te praten. Of spring eens binnen op het werk, om je gezicht te laten zien en je voor te stellen aan eventuele nieuwe collega’s. Zo is het ijs alvast gebroken.
  4. Denk na over wat je wilt vertellen. Meestal zijn je baas en collega’s op de hoogte van de reden van je ziekteverlof, maar dat hoeft niet per se. Houd er rekening mee dat er sowieso vragen zullen komen. Wil je daarop ingaan of liever niet? Ben je van plan om alleen in grote lijnen te antwoorden of vind je het prima om meer details geven? Probeer in gedachten al even te oefenen wat je wilt zeggen.

Lees ook:

 

 

Partner Content