Hoe zit het met jouw zelfbeeld?

Door De Redactie

Cosmeticaproducent Dove heeft slecht nieuws voor ons vrouwen: 9 op de 10 geeft aan zich niet goed in haar vel te voelen. Sommige vrouwen geven toe om zelfs te willen stoppen met eten, om zich ‘mooier’ te voelen. Maar onderaan het artikel geven wij alvast wat tips om je zelfbeeld te verbeteren, want alle kleine beetjes helpen!

De mode-industrie probeert her en der plus-size modellen in te zetten en onderneemt allerlei andere acties om ‘gewonere vrouwen’ meer in de spotlight te zetten. Maar we zijn er nog niet, want het onderzoek van Dove, dat 10.500 vrouwen uit 13 landen ondervroeg, brengt slecht nieuws.

Zo blijkt dat 85 procent van de vrouwen en 79 procent van de meisjes soms bewust niet deelneemt aan een sociale activiteit (iets gaan drinken, op sollicitatiegesprek gaan,…) omdat ze zich onzeker voelen. Zeven op de tien geeft aan soms hun mening niet te willen uiten, omdat ze zich niet ‘mooi’ voelen. En negen op de tien wil zelfs zijn gezondheid op het spel te zetten en minder eten om er beter uit te zien.

Zuid-Afrikaanse vrouwen blaken van zelfvertrouwen

Algemeen kun je dus stellen dat vrouwen weinig zelfvertrouwen hebben. Toch verschilt het ook van land tot land. De Japanse vrouwen scoren slecht: slechts 8 procent geeft aan blij te zijn met haar lichaam. Bij de Britten is dat nog meer en daar geeft 20 procent aan zich niet goed in haar vel te voelen. De vrouwen die het meeste zelfvertrouwen hebben (64 procent) komen uit Zuid-Afrika.

“De resultaten mogen dan wel verontrustend zijn, verrassend zijn ze niet helemaal gelet op de toenemende druk waarmee vrouwen en meisjes vandaag af te rekenen krijgen”, zegt professor Nancy Etcoff van Harvard Medical School. “Die problemen moeten worden aangekaart en we moeten ijveren voor een verandering in hoe vrouwen en hun uiterlijk geportretteerd worden in de media.”

Zo krik je je zelfbeeld op

De cijfers liegen er niet om. Maar dit kun je doen om je zelfbeeld een boost te geven:

  • Zoek een leuke hobby waar je in uitblinkt. Dit zal je zelfvertrouwen geven.
  • Bouw en onderhoud sociale contacten. Sociaal contact is belangrijk en het is nodig om je zelfvertrouwen te boosten.
  • Ga sporten. Boksen, yoga, dansen,… maak je keuze en je zult makkelijk zelfvertrouwen opbouwen.
  • Spreek affirmaties uit zoals “ik hou van mezelf”. Of eender wat werkt voor jou.
  • Las een ‘sociale media pauze’ in. Stop met vergelijken of nog beter, ‘ontvolg’ de personen die je jaloers maken.
  • Plak een leuke quote aan je spiegel zoals “Ik ben de beste” of “Ik kan de wereld aan”. Dat herinnert je aan je sterke kanten.

Psst.. met dit trucje boost je snel je zelfvertrouwen!

 

Bron: HNB, Beeld: shutterstock

Partner Content