Kinderen goed vastgeklikt? Slechts een op vier doet het goed!

Door Isabelle Ignoul

foto: Campagnebeeld VSV (vrt.be/vrtnws)

Een lange autorit naar het zuiden, een tripje naar zee of gewoon even naar de winkel: kinderen moeten altijd vastgeklikt zijn in de wagen. Dat weten we allemaal, maar slechts een op vier (groot)ouders checkt ook of het goed gebeurd is. Een op drie geeft zelfs toe niet altijd een aangepast zitje te gebruiken. Minister Ben Weyts lanceert nu een sensibiliseringscampagne.

Regel correct toepassen

De regel dat kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter altijd moeten vervoerd worden in een autozitje dat aangepast is aan hun lengte en gewicht geldt al meer dan 10 jaar. Uit een peiling bij 500 ouders en grootouders blijkt nu dat één op drie die regel niet correct naleeft. Veel ouders en grootouders vinden het ‘niet evident’ om zo’n zitje correct te installeren. Slechts een op vier (groot)ouders checkt ook of de kinderen echt goed vastgeklikt zijn.

Van levensbelang

Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers tussen 0 en 9 jaar is een autopassagier. Daarom is het extra belangrijk dat je je kind correct vastklikt. Let er ook op dat er maximaal 1 centimeter zit tussen de riempjes en je kind.

bron: vrt.be/vrtnws

Meer interessant nieuws lees je hier:

Partner Content