Getty Images

Nationaal Geluksonderzoek: coronacrisis zorgt voor meer solidariteit bij de Belg

Door Jolien Thieleman

De coronacrisis luidde bijzondere tijden in, en dat heeft ook z’n effect op ons geluksgevoel. Uit het Nationaal Geluksonderzoek van UGent en levensverzekeraar NN blijkt dat het geluk van de Belg een deuk kreeg, maar dat de crisis ook positieve effecten heeft.

Het geluk van de Belg

Volgens het Nationaal Geluksonderzoek zorgt het coronavirus ervoor dat het geluksniveau van de Belg lichtjes naar beneden is gegaan.

 • De levenstevredenheid daalt van 6,73/10 vóór de crisis naar 6,62/10 ná de crisis. Dat is vooral het geval bij arbeiders, alleenstaanden en studenten.
 • We ervaren over het algemeen meer angst. Het aantal Belgen dat zich soms, vaak tot altijd angstig voelt, steeg sinds de crisis met 6%.
 • We voelen ons vaker eenzaam. We missen sociaal contact en dat is nefast voor ons geluk. Wie zich alleen voelt, heeft de helft meer kans om zich ongelukkig te voelen.
 • Ook de tevredenheid op de werkvloer (of in het thuiskantoor) neemt af. Het percentage Belgen dat ongelukkig is op zijn werk steeg van 24% naar 28% door de coronacrisis. De angst om je job te verliezen, speelt hier een grote rol in.

“Het coronavirus zette het leven van de Belg grondig op zijn kop. De basiselementen van ons nationaal geluk kwamen onder druk te staan. Denk maar aan onze gezondheid, onze sociale relaties en onze financiële situatie. Het is belangrijk om hier lessen uit te trekken  en nu al na te denken over hoe we verder kunnen bouwen aan ons geluk in een post-coronatijdperk,” licht Professor dr. Lieven Annemans toe.

Ook positieve gevolgen

De crisis brengt heel wat teweeg, maar het is niet allemaal slecht nieuws. De onderzoeksresultaten vertellen namelijk ook dat het coronavirus meer betrokkenheid en solidariteit met zich meebrengt.

 • Zo denkt de Belg minder aan zichzelf en meer aan anderen. Zo’n 90% ziet het bijvoorbeeld als zijn burgerplicht om uit solidariteit de veiligheidsmaatregelen op te volgen.
 • We maken ons opvallend meer zorgen over andere dierbaren en kwetsbare groepen dan over onze eigen gezondheid.
 • Belgen voelen zich extra verbonden met elkaar, wat een gevoel van solidariteit creëert. Hoe meer betrokken we ons voelen, hoe zinvoller het leven wordt en hoe beter we beschermd zijn tegen ongelukkig zijn.

Professor dr. Lieven Annemans: “De coronacrisis brengt inderdaad ook mooie zaken met zich mee. We zien tal van solidariteitsinitiatieven ontstaan die gemeenschapszin boven eigenbelang zetten. Dat is hartverwarmend. Het zorgt er ook voor dat we het gevoel krijgen terug zinvolle dingen te doen, en dat beschermt ons dan weer tegen ongelukkig zijn tijdens een crisis.”

Geluk beschermen

Nu de maatregelen stilaan versoepeld worden, is het extra belangrijk om te focussen op ons mentaal welzijn. Het onderzoek geeft een aantal concrete aanbevelingen mee die ons geluk kunnen beschermen in (post)-coronatijden:

 1. Blijf betrokken met je naasten. Schrijf op wie in je omgeving alleen woont en kies wekelijks iemand uit die je contacteert: videochatten, een kaartje versturen, …
 2. Zeg eens meer ‘goeiedag’. Het kost geen moeite en je krijgt er heel wat positieve energie van. Tegelijk werk je aan een vriendelijke omgeving.
 3. Zie jezelf én de anderen graag. Zoom regelmatig in op positieve dingen in je leven: de dingen waar je fier op bent, de dingen die je goed hebt gedaan, de dingen die je voor een ander hebt gedaan.
 4. Wees je bewust van je talenten en kwaliteiten. Schrijf aan het eind van de dag drie dingen op die goed gegaan zijn of positief zijn. Wees daar fier op en geef jezelf gerust een schouderklopje.

Bron: Nationaal Geluksonderzoek UGent-NN

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content