Het onderwijsniveau gaat er weer op achteruit

Door Diny Thomas

De Vlaamse 15-jarige leerlingen scoren opnieuw minder goed op vlak van leesvaardigheid, wiskunde en wetenschappelijke geletterdheid. Dat blijkt uit het driejaarlijkse PISA-rapport van de OESO. 

De Europese koppositie die het Vlaamse onderwijs had voor wiskunde, die is ze kwijt. Maar de daling is niet dramatisch, gelukkig. Binnen Europa scoren enkel de leerlingen uit Estland en Nederland beter. Wat dat betreft behoort Vlaanderen dus nog altijd tot de subtop. Het enige verontrustende is dat het aantal toppresteerders voor wiskunde de laatste vijftien jaar wél drastisch daalde, met maar liefst 15 procent.

Voor wetenschap valt de daling al bij al ook nog mee. De 15-jarige leerlingen stranden op plaats vijf, en moeten alleen Estland, Finland, Polen en de Spaanse regio Galicië voorlaten.

Kloof tussen arm en rijk

Wat nog opvalt: nergens ter wereld is de sociaaleconomische status van leerlingen zo bepalend voor hun resultaat als in Vlaanderen. In alle landen van de OESO ligt een spreiding van zo’n 12 procent tussen de sterkste en de zwakste leerlingen. In het Vlaamse onderwijs is dat 19 procent. Gebuisd, dus.

Slechte lezers

Maar er is nog slechter nieuws, want de leesvaardigheid van de Vlaamse jeugd blijft maar achteruitgaan. Bijna een op de vijf leerlingen haalt het minimumniveau niet. Drie jaar geleden deden we al slechter dan Canada, Singapore, Hongkong, Finland, Ierland, Estland, Zuid-Korea en Japan, en nu zijn we nog eens twee plaatsen gezakt. Vlaanderen bengelt daardoor tussen de 11de en 22ste plaats.

Schoolbibbonnen

Om de leesvaardigheid van de jeugd terug op te krikken, lanceerde het Davidsfonds de schoolbibbon: een boekenbon ter waarde van veertig euro die de koper kan schenken aan een school. De school kan op haar beurt de bon inruilen voor boeken uit het aanbod van het Davidsfonds en hun schoolbibliotheek uitbreiden.

Sinds de lancering van de schoolbibbon werden er al meer dan 950 boekenbonnen verkocht, goed voor boeken met een totale waarde van 38.000 euro.

Coverbeeld: Getty Images

NOG MEER ONDERWIJSNIEUWS LEES JE HIER:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content