A young buisnessman dressed in a business suit is sitting at the dining room table with a great American breakfast of eggs, bacon, toast and orange juice while he is reading the shocking version of fake news. Can the media be trusted anymore?

ONDERZOEK: Jongeren herkennen moeilijk nepnieuws op het internet

Uit onderzoek van Arteveldehogeschool in 2018 bij Vlaamse jongeren tussen 15 en 24 jaar blijkt dat jongeren moeilijk nepnieuws herkennen. Amper 3% van de bevraagde jongeren slaagt erin zes nieuwsverhalen correct in te schatten als echt of vals. Hoe komt dat?

Vooroordelen

Veelal vertrouwen jongeren op hun eigen persoonlijke logica, achtergrondkennis of intuïtie om de juistheid van een verhaal te beoordelen. En dat is nu net ook ‘gevaarlijk’: iedereen heeft zijn eigen vooroordelen. Je gaat informatie dan ook interpreteren en kaderen zodat het aansluit bij jouw wereldbeeld.

Het is dus belangrijk om jongeren te informeren over nepnieuws en hen juiste tips en tricks aan te reiken om nepnieuws te ontmaskeren. Want hoe je het ook draait of keer: fake news is alomtegenwoordig.

Edubox Nepnieuws

Daarom lanceren VRT NWS, Mediawijs, Arteveldehogeschool en IMEC de ‘EDUbox Nepnieuws’.

EDUbox Nepnieuws is een educatieve tool van VRT NWS om jongeren op een andere manier te laten kennismaken met verschillende maatschappelijke thema’s. EDUbox werd ontwikkeld samen met Mediawijs en andere partners. Naast alle content die VRT NWS maakt op radio, tv, online en via sociale media, wil VRT NWS jongeren ook via EDUbox informeren en hen inspireren en stimuleren om zelf aan de slag te gaan.

Hoe dan?

Jongeren kruipen in de huid van een ‘nepnieuwsdetective‘. Stap voor stap, met behulp van fiches en opdrachten gekoppeld aan een digitaal luik op VRT.be, leren ze spelenderwijs nepnieuws te ontmaskeren.

Ze krijgen tips zoals ‘check de datum‘, ‘check de auteur‘, ‘check de bron‘. Ook VRT-journalisten leggen in filmpjes uit hoe ze op de redactie informatie en beeldmateriaal controleren. Leerkrachten worden op hun beurt gestimuleerd om discussies los te weken over actuele onderwerpen die aan bod komen in de EDUbox.

Ben je ouder of leerkracht en lijkt zo’n box wel iets voor in de klas van je kind of leerling? Je kunt al het lesmateriaal hier bestellen. 

(Bron: VRT. Beeld: Getty Images)

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content