Photo of a cheerful little boy having fun in the sea while sitting on a paddle board with his mother/surfing teacher

Na een scheiding op vakantie met de kinderen: waar moet je aan denken?

Door Isabelle Ignoul

Op vakantie met de kinderen na een (recente) scheiding? Dan maak je je misschien wat zorgen om de reactie van je ex-partner. Of vraag je je af welke documenten je allemaal in orde moet brengen om met een gerust hart te kunnen vertrekken? Advocate Stefanie Keyser geeft tips en beantwoordt veelgestelde vragen.

Tips voor goede afspraken

Stefanie Keyser: “Het is vaak niet gemakkelijk om onderling tot goede vakantieafspraken te komen na misschien wel een pijnlijke scheiding. En zeker wanneer het om de kinderen gaat, voelen misnoegde ex-echtgenoten jammer genoeg de neiging om de andere als het ware te boycotten. Dat uit zich soms in identiteitskaarten die plots niet meer te vinden zijn of in een veto voor een buitenlandse reis met de kinderen.

Vrees jij zo’n situatie? Deze tips helpen je om je goed voor te bereiden:

  1. Start tijdig het gesprek met je ex-partner. Dat geeft hem/haar de tijd om te ‘wennen’ aan je vakantieplannen.
  2. Check tijdig alle nodige reisdocumenten op de website van Buitenlandse Zaken.
  3. Probeer zoveel mogelijk schriftelijk te communiceren als je merkt dat je ex-partner tegenwerkt. Op die manier bouw je bewijsmateriaal op.”

Na een scheiding op vakantie: veelgestelde vragen

Welke documenten heb ik nodig om naar het buitenland te reizen met mijn kinderen?

Identiteitsdocumenten: wanneer de paspoorten of identiteitskaarten moeten worden doorgegeven, kun je in het geval van wantrouwen vragen dat er wordt afgetekend voor ontvangst. Het is sowieso aangeraden dat beide ouders in het bezit blijven van één geldig reisdocument.

Schriftelijke reistoelating van de andere ouder: het is aangewezen om de andere ouder expliciet om toelating te vragen. Doe dit schriftelijk én een maand voor vertrek, zodat er tijdig kan worden ingegrepen indien de andere ouder weigert. In absolute noodgevallen kan de familierechter op korte termijn tussenkomen, want fijn is het natuurlijk niet als je net op het punt staat om op reis te vertrekken.

Mag de andere ouder een reis naar het buitenland met de kinderen weigeren?

Stefanie Keyser: “In principe bepaalt elke ouder welke activiteiten ondernomen worden met de kinderen wanneer ze bij die ouder verblijven. Hetzelfde geldt dus ook voor buitenlandse reizen, maar elke ouder heeft wel het recht zich hiertegen te verzetten wanneer hij of zij vreest voor de veiligheid en gezondheid van het kind. Wanneer ouders elkaar hier niet in vinden, zal de rechter een beslissing nemen in het belang van het kind. Dergelijke zaken worden met spoed voorgelegd aan de familierechter.”

Heb ik als reizende ouder verplichtingen tegenover de andere ouder?

“Organiseer je een buitenlandse reis met je kinderen na je scheiding? Dan ben je verplicht de andere ouder hierover te informeren, voornamelijk zodat de thuisblijvende ouder in noodgevallen op zijn minst de nodige contactgegevens heeft. Dit kun je eenvoudig doen via mail of een berichtje waarin je het land, de vluchtgegevens en de verblijfplaats laat weten.”

Is een schriftelijke toelating van de thuisblijvende ouder voor vertrek een vereiste?

“Ja. Een ouder die met kinderen reist, moet steeds geldige identiteitsdocumenten bij hebben, maar ook een schriftelijke toelating van de andere ouder. Per land kun je nagaan welke reistoelating volstaat. Neem eventueel contact op met de ambassade of het consulaat. Die toelating is dus niet wettelijk verplicht vanuit het familierecht, maar kan een voorwaarde zijn voor alleenreizende ouders met minderjarige kinderen in bepaalde landen. Zeker voor een reis buiten de Europese Unie is het ten zeerste aangeraden om een reistoelating te vragen en mee te nemen.”

Kan een ouder zomaar weigeren om de identiteitskaart van het kind mee te geven?

“Weigert de thuisblijvende ouder om de identiteitsdocumenten van het kind mee te geven? Dan kan een vordering tot afgifte ervan worden neergelegd bij de familierechter. Als blijkt dat de weigerende ouder de documenten niet heeft meegegeven, kan er een verhoogde rechtsplegingsvergoeding en schadevergoeding worden geëist, zeker wanneer hij of zij de reisplannen daadwerkelijk heeft gedwarsboomd.”

Met dank aan Stefanie Keyser van Keyser Advocaten

Foto: Getty images

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content