Opvallend: 1 op 3 jongeren lijdt aan digitale stress
In het onderzoek Apestaartjaren werden 3.300 jongeren uit de middelbare school bevraagd over hun mediagebruik. De onderzoekers peilden voor de eerste keer ook naar digitale stress.
Wat is digitale stress?
“Batterij bijna leeg”. Sla jij ook in paniek als deze woorden op je schermpje verschijnen?
Een op de drie jongeren vindt het moeilijk om te stoppen met sociale media op zijn smartphone. Vooral meisjes vinden dat een probleem.ย Heel wat jongeren geven zelf aan dat dit een slechte invloed heeft op hun schoolprestaties. Een kwart (!) van de Vlaamseย jongeren heeft last van slaaptekort door zijn smartphone.
“Het is typisch dat jongeren zich storten op nieuwe media. Vroeger was dat de tv of de spelcomputer, nu is dat de smartphone. Maar specifiek aan de smartphone is dat ze die altijd bij zich hebben. Ze voelen dat het ding hun leven beheerst. En dat frustreert hen soms zelf.” Dat zegt Vicky Franssen, sociaal psychologe aan de Arteveldehogeschool.
Wat doe ik best voorย mijn kinderen?
De smartphone volledig bannen uit het leven van je kind is een slecht idee. Dat maakt hen sociaal gehandicapt. Bovendien staan weinig jongeren te springen om hun smartphone af te geven. Deze simpele huisregeltjes kunnen wel helpen:
- Geen smartphone op de kamer na het slapengaan
- Geen smartphone op de wc
- Geen smartphone aan tafel tijdens het eten
Een leven zonder smartphone
Flor Holvoet (23) was vroeger een grote technologiefreak. Maar in 2015 ruilde hij heel het jaar zijn smartphone om voor een oude Nokia. “Vroeger greep ik op elk vrij moment naar mijn broekzak. Nu wist ik niet wat doen, en dat voelde verrassend goed. Het maakte mijn geest eens leeg. Of ik begon te denken over het werk en mijn leven. Die dode momenten maakten me veel productiever en creatiever.” Ondertussen heeft Flor terug een smartphone. “Het is zo handig! Voor het openbaar vervoer bijvoorbeeld. Ik zet mijn mobiel internet enkel aan in noodgevallen. Facebook en Twitter check ik op mijn computer thuis.”
Wil je meer weten overย slaaptekort bij tieners door hun smartphone?
Bron: Het Nieuwsblad
Beeld: Shutterstock