Als het even mag op onze oude dag: thuis blijven wonen!

Door De Redactie

We leven vandaag steeds langer dan vroeger. Dat is goed nieuws, maar het zorgt ook voor nieuwe uitdagingen. In een grootschalig onderzoek* vroegen we hoe jullie denken over jullie oude dag, en daaruit blijkt hoe belangrijk we het vinden om in ons eigen huis te blijven wonen.

De cijfers

  • 64% wil zo lang mogelijk in zijn eigen huis blijven wonen;
  • 1 op 5 wil na zijn pensioen verhuizen naar een kleinere woning of appartement;
  • 15% wil zijn woning aanpassen voor zijn/haar oude dag.

Meer dan een hoop bakstenen

Ouderenpsycholoog Luc Van de Ven: ”Een huis is meer dan een hoop bakstenen. Er hangt een hele geschiedenis aan vast en niet alleen die van jezelf, maar ook die van een eventuele partner of kinderen.

We zijn bovendien niet alleen gehecht aan ons huis zelf, maar ook aan het uitzicht; wat we zien als we in de zetel zitten en uit het raam turen. Zonder dat we het beseffen, biedt dat beeld ons zekerheid en geeft het rust. Zelfs mensen die níét huiverachtig staan tegenover een serviceflat of woonzorgcentrum, moeten vaak slikken als dat vertrouwde kader wegvalt.

Tot slot willen we ook thuis blijven wonen vanuit een behoefte aan autonomie. In je eigen huis heb je veel meer het gevoel de touwtjes in eigen handen te hebben en niemand geeft dat graag op. Alleen overschatten senioren soms wat ze zelf nog kunnen. En door krampachtig thuis te willen blijven wonen, werken ze zichzelf soms tegen.”

Sara (34): ”Omdat ik in de thuiszorg werk, word ik dagelijks met ‘ouder worden’ geconfronteerd. Het dwingt me om over die toekomst na te denken. Mijn man en ik hebben al beslist dat we, zodra de jongste het huis uit is, kleiner gaan wonen en liefst alles op het gelijkvloers. We proberen nú vooral veel te genieten. Van grote en kleine dingen, met z’n twee of met het hele gezin.”

Eigen keuze

Maar al te vaak is ‘verhuizen op leeftijd’ een gedwongen keuze: iemand belandt in een woonzorgcentrum ‘omdat het niet anders meer kan’. Onderzoekster Emma Volckaert gaat voor haar doctoraat aan de KU Leuven na hoe ouderen (willen) wonen. Zij raadt aan om al eerder na te denken over ‘hoe’, maar vooral ook ‘waar’ je woont: ”Een huis dat aangepast is aan je ouderdom heeft met meer te maken dan enkel een slaapkamer op de benedenverdieping of rolstoeltoegankelijke ruimtes. De locatie van je woning is minstens zo belangrijk om jezelf te kunnen blijven behelpen, zeker als je ogen en benen achteruitgaan.

Daarom raden we veertigers en vijftigers – en bij uitbreiding iedereen – aan hierbij stil te staan. Woon je op wandelafstand van een bakker of slager? Zijn er mensen in de buurt die kunnen helpen? Kun je makkelijk je huis in en uit en je eventuele oprit op en af? Als er sociaal isolement dreigt zodra die mobiliteit wegvalt, kun je beter al op zoek gaan naar een nieuwe plek als je nog in de mogelijkheid bent om jezelf die plek eigen te maken en er een netwerk uit te bouwen. De problemen voor zijn, is sowieso een aangenamere manier om oud te worden.”

* Vragenlijst in opdracht van Libelle afgenomen bij 1001 Belgen van 25 t.e.m. 75 jaar, door onderzoeksgroep Kantar.

Coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content