“Elke vrouw heeft recht op een borstreconstructie na amputatie”

Borstreconstructies met eigen weefsel worden binnenkort hopelijk beter betaalbaar. Wij vroegen Yamina Krossa van vzw BENETIET naar een reactie:

“In 2013 kreeg ik de diagnose borstkanker. Ik heb het allemaal doorlopen: borstamputatie, chemo en bestralingen. Een borstreconstructie was voor mij de volgende logische stap maar de supplementen die daarvoor aangerekend werden, vond ik schokkend. Hoe moet je die kosten betalen? Hoe neem je dat er ook nog bij, ondanks alle andere zorgen waar je op dat moment mee zit?”

Eigen netwerk

“Om mijn operatie te kunnen betalen zamelde ik geld in via een benefietactie. Maar voor mij was het duidelijk: geen enkele vrouw zou zich daarover zorgen mogen maken. Elke vrouw heeft het recht op een volwaardige reconstructie na een borstamputatie, ongeacht haar financiële situatie. Daarom heb ik vzw BENETIET opgericht. Als vrouwen zelf hun borstreconstructie met eigen weefsel niet kunnen betalen, dan helpen wij hen om het geld in te zamelen via hun eigen netwerk (‘innercrowd-funding’).”

Tot nu toe moeten heel wat vrouwen bij ons komen aankloppen. Want als je je borsten laat reconstrueren dan worden er zeer hoge esthetische ereloonsupplementen aangerekend. Supplementen waarvan je niets terugbetaald krijgt.

Borsten, meer dan esthetiek

“Maar hoe kan een borstreconstructie na amputatie puur esthetisch zijn? Mijn borsten zijn gereconstrueerd maar ze zijn niet meer de borsten van vroeger. Ik ben gelukkig met mijn borsten en voel me dankzij die operatie terug op en top vrouw. Maar is dat niet gewoon iets waar je als patiënt recht op moet hebben? Is dat niet gewoon de logische volgende stap in je behandeling? Hoe kan het dat zo’n operatie als pure plastische chirurgie gezien wordt? En waarom moet ik daarvoor zoveel supplementen betalen die ik niet eens terugbetaald krijg?”

“Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met het akkoord, maar we zijn er nog lang niet. In een ideale wereld hoeft vzw BENETIET niet meer te bestaan.”

In een ideale wereld kan elke vrouw na amputatie zelf kiezen hoe ze haar borsten laat reconstrueren zonder daar een financiële kater aan over te houden.

“Waarom? Omdat elke vrouw het recht heeft zich terug vrouw te voelen.”

Wil je vzw BENETIET graag steunen of ben je zelf op zoek naar financiële hulp voor een borstreconstructie met eigen weefsel? Klik dan hier voor meer informatie.

Partner Content