© Getty Images

River Cleanup Challenge: ruim 10 minuten afval op bij jou in de buurt!

Door Jolien Thieleman

Strek jij ook dagelijks de beentjes tijdens een wandeling? Koppel dan het nuttige aan het aangename en neem deel aan de River Cleanup Challenge, waarbij je gedurende tien minuten afval opraapt bij jou in de buurt.

Immense afvalberg

Elk jaar belandt er maar liefstย 11 miljard kilogram plastic in onze zeeรซn en oceanen. Een groot deel van dat afval – afkomstig van onze straten – komt er terecht via de rivieren. Al dat zwerfvuil heeft niet alleen effect op onze dieren en natuur, maar ook op onze eigen gezondheid. Zo weten we dat plastics na verloop van tijd afbreken tot miniscule micro- en nano-deeltjes, die via onze voeding en drinkwater ons lichaam binnendringen.

River Cleanup Challenge

Daarom organiseert de Belgische organisatie River Cleanup voor de tweede keer de River Cleanup Challenge, waarbij je wordt uitgedaagd om gedurende tien minuten afval bij jou in de buurt op te rapen. Dat kan wanneer het je uitkomt: tijdens een wandeling, sportsessie of als activiteit met de kinderen bijvoorbeeld. De challenge zal meer dan een maand duren, en eindigen op de symbolische dag ‘World Ocean Day’ op 8 juni.

River Cleanup wil met deze campagne laten zien dat een kleine geste al een grote impact kan hebben op het milieu. Thomas de Groote, oprichter van River Cleanup startte in 2017 zelf met tien minuten opruimen: โ€œDie simpele daad om een stukje afval op te rapen dat niet van mij was, opende mijn ogen. Ik begon het overal te zien… En besefte hoe nonchalant we met onze planeet omgaan. Ik ging nadenken over mijn eigen gedrag en begon bewuster te consumeren. Die kleine actie bracht mij en ondertussen meer dan 200.000 anderen op de been.โ€

river cleanup challenge
© River Cleanup Challenge

Doe je ook mee aan de challenge?

River Cleanup daagt iedereen uit om ook even afval op te rapen, en zo te zien wat er bij jou gebeurt.

  • Ruim tien minuten op bij jou in de buurt. De challenge loopt nog tot 8 juni 2023.
  • Waar en wanneer je opruimt? Dat kies je zelf.
  • Maak een heldenfoto bij het ingezamelde afval en deel die op social media met #rivercleanupchallenge en tag @rivercleanup.
  • Daag minstens drie andere mensen uit om hetzelfde te doen. Misschien kunnen jullie wel samen afval rapen, win-win!

Op zoek naar een wandelroute om te combineren met de River Cleanup Challenge? Hier vind je alvast wat frisse wandelinspiratie!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content