Close up of euro cent coins, full frame --- Image by © Tom Chance/Westend61/Corbis

Rosse centjes? Dit kun je ermee doen!

Rosse centjes zijn we vaak liever kwijt dan rijk. Ze vallen in onze handtas om nooit meer teruggevonden te worden, kruipen tussen de autozetels of liggen ergens weg te kwijnen achter een kast. Toch kun je ze beter gebruiken dan te laten liggen.

Wist je dat de productiekost van 1 eurocent 1,65 eurocent bedraagt? Alleen al die reden is genoeg om je rosse muntjes niet nutteloos te laten liggen. Hier zijn nog enkele andere tips om ze goed te besteden!

Geef aan een goed doel

Elk jaar zijn er goede doelen die je met heel veel plezier komen verlossen van rosse centjes. Spaar ze op en doneer ze aan bijvoorbeeld Music for Life. Ze zijn er heel blij mee en je helpt een organisatie naar keuze.

Jaag mieren weg

Nog niet zelf getest, maar eurocenten zouden mieren op afstand houden. De beestjes hebben namelijk een hekel aan koper. Wat muntstukjes op een schoteltje leggen, bij de ingang van het nest zetten en de mieren zouden vanzelf verdwijnen.

Smuk je interieur op

Een toets koper geeft je interieur een warme en aparte uitstraling. Wie voldoende koperen centjes bij elkaar verzameld, kan aan de slag om er zelf een object mee te beplakken. Er bestaan zelfs vloeren volledig bedekt met koperen munten! Heb je even de tijd?
859c8e025373f327471134fead3f0dcc

Naar de bank ermee

Spaar je al je muntjes op? Vanaf vijf kilo kun je ze gratis laten ruilen bij de Nationale Bank voor munten met meer waarde of biljetten. Bij andere banken kun je ook kleingeld storten, maar die laten je vaak betalen voor hun diensten.

Laat ze stijgen in waarde

Wie veel geduld heeft, bewaart zijn eurocenten zorgvuldig tot ze zeldzaam zijn geworden. Iedereen weet dat vroeg of laat deze muntjes verdwijnen en ze dus zullen stijgen in waarde. Zo is 1 eurocent van het land Monaco of Vaticaanstad al honderd euro waard. Belgische 1 eurocenten uit 1999, 2000 en 2001 zijn vijftig cent waard. Zo brengt sparen toch nog iets op!

Beeld: Corbis, welke.nl

Partner Content