Getty Images

Seksueel misbruik: wat als je zélf slachtoffer bent of signalen opvangt?

Door Jolien Thieleman

In ‘Thuis’ sprak personage Peter zich uit over de horror die hij al jaren met zich meedraagt: het seksueel misbruik van zijn moeder tijdens zijn jeugd. Een weerspiegeling van de realiteit, want zo’n situaties komen helaas ook voor in het echte leven.

De omgekeerde wereld

Hoewel seksueel misbruik meestal voorkomt bij jonge meisjes als slachtoffers en mannen als daders, geldt soms ook de omgekeerde wereld. In Vlaanderen werd er maar weinig onderzoek naar verricht, maar volgens internationale rapporten is minstens 4 tot 5 procent van de plegers van seksueel kindermisbruik vrouwelijk. Sommige onderzoeken spreken zelfs van 11 procent.

Trieste cijfers, waarvan de problematiek nu ook in ‘Thuis’ wordt belicht. De programmamakers proberen zo het stereotiepe beeld bij te stellen én het onderwerp bespreekbaar te maken. Want vooral dat laatste is allesbehalve evident.

Seksueel misbruik: wat kun je zélf doen?

Slachtoffers voelen zich vaak erg eenzaam in hun situatie. Ze hebben een gevoel van schaamte of denken er met niemand over te kunnen praten. Om misbruik te kunnen verwerken, is erkenning nochtans heel belangrijk.

Heb je bijkomende vragen, of maak je je zorgen over je eigen of andermans seksuele gevoelens?

Als je zelf slachtoffer bent van seksueel misbruik…

 • Doe dan aangifte bij de politie, het liefst zo snel mogelijk, maar óók als je denkt dat het al te laat is. Alle vormen van seksueel geweld zijn ernstig en strafbaar.
 • Zie je het niet zitten om aangifte te doen? Bezoek dan alvast een dokter of ziekenhuis voor een lichamelijk onderzoek. Als je later toch aangifte wilt doen, dan kan een medisch attest erg belangrijk zijn voor latere bewijsvoering.
 • Zorg ervoor dat je je veilig voelt: bij een vriend/vriendin, een familielid, gewoon thuis, bij de lokale politie, bij een hulpverlener, in een ziekenhuis, …
 • Praat erover met een vertrouwenspersoon. Door te praten, erken je het trauma en is de eerste stap naar verwerking gezet.
 • Op de site zelfhulp.be kun je allerlei lotgenotengroepen vinden.
 • Je kunt ook anoniem contact opnemen met een gratis hulplijn:
  • 1712 is een nummer voor vragen en meldingen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Professionele medewerkers luisteren naar je vraag, geven je informatie en/of verwijzen je door naar de best passende hulpverlening in je buurt. De lijn is bereikbaar op werkdagen van 9 tot 17u.
  • Tele-Onthaal is dag en nacht bereikbaar op het nummer 106 of online via de chatbox, elke avond, woensdagnamiddag en zondagnamiddag.
  • Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je ook terecht op de chatbox Nupraatikerover.be, waar medewerkers samen met jou naar oplossingen zoeken.
  • Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld is een dienst in een ziekenhuis waar elk slachtoffer van seksueel geweld terecht kan, op gelijk welk uur, op gelijk welke dag. Je kunt ook anoniem met een medewerker chatten of naar een Zorgcentrum bellen of mailen.
  • Blijk je zwanger na het misbruik en weet je niet wat te doen met die zwangerschap, neem dan contact op met Fara.

Als je van iemand signalen opvangt …

 • Geef hem/haar het gevoel niet alleen te zijn. Probeer erover te praten.
 • Slachtoffers van seksueel geweld hebben vaak overdonderende schaamte- en schuldgevoelens, waarbij ze denken dat ze het misschien zelf hebben uitgelokt. Overtuig hen ervan dat seksueel misbruik nooit oké is, in geen enkele situatie, en dat zoiets nooit zelf kan worden veroorzaakt.
 • Stel voor om eventueel mee te gaan naar de politie, het ziekenhuis of de huisdokter.
 • Is het slachtoffer nog een kind? Vraag dan aan een arts, vriend, partner of collega en of zij ook iets hebben opgemerkt. Praat met het kind, zonder veel druk uit te oefenen. Maak hem/haar wel duidelijk dat de situatie ernstig is en laat je bezorgdheid blijken.
 • Ook als vertrouwenspersoon kun je terecht bij de bovenstaande hulplijnen voor informatie. Zij helpen je om de situatie goed aan te pakken, het gesprek in de goede richting te sturen en eventueel zelf al stappen te zetten.

Bronnen: Het Laatste Nieuws, Sensoa, seksueelgeweld.be, watwat.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content