A pretty young blonde woman snarls as she suffers an attack of road rage and shakes her fist, gripping the steering wheel of the car she is driving with her other hand.

Sms’en, agressie, te snel rijden: Belgen krijgen slecht rapport in het verkeer

Aan assertiviteit geen gebrek bij de Belgen in het verkeer: steeds vaker wordt ongeduldig claxonneren, uitstappen om een potje te bekvechten of elkaar de pas afsnijden schering en inslag. Er zijn bovendien ook meer ongevallen. Dat blijkt uit een Frans onderzoek in 11 Europese landen. Hoe komt dit?

Het verkeersinstituut Vias die de cijfers verspreidde, ziet verschillende verklaringen in ons veranderd verkeersgedrag.

Als mieren op elkaar

Stef Willems van Vias: “Bijna zes op de tien van de Belgische bestuurders vloeken in het verkeer. We doen het niet zo goed, want enkel de Grieken en de Italianen doen het slechter. In ons land is de stijging zelfs het sterkst.”

  • Ook maakt zo’n 63 procent zich schuldig aan hevig claxonneren wanneer ze geïrriteerd zijn, een stijging van 10 procent in vergelijking met vorig jaar.
  • We stappen ook steeds vaker uit onze auto om in discussie te gaan in vergelijking met buurland Nederland.

“De snellere irritaties heeft voor een groot stuk te maken met onze ruimtelijke ordening. Wij leven dichter op elkaar en er is minder ruimte,” aldus Stef Willems. Daarnaast zijn ook steeds meer voertuigen op de baan én zijn mensen veel mondiger dan vroeger.

Gsm van de baan

Alle sensibiliseringscampagnes ten spijt: Belgen sms’en en bellen nog volop in hun wagen en ook hier doen we het minder goed dan de Nederlanders. De ongevallen die veroorzaakt zijn door het gebruik van de gsm zijn dan ook verdubbeld tegenover vorig jaar. Bijna 1 op de 10 Belgen is al eens betrokken geraakt in een verkeersongeluk door gsm.

Een spijtige evolutie!

Bron: vrt.be en vias.be. Beeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content