Stefaan Degand openhartig: “Mijn dochter vertellen dat haar mama zou sterven, daar had ik het moeilijk mee”

Door Jolien Thieleman

In juli 2017 verloor Stefaan Degand (40) zijn 31-jarige vrouw Julie en hun ongeboren tweede kindje. Het nieuws sloeg in als een bom.

De acteur verloor zijn vrouw aan een hersenvliesontsteking terwijl ze zwanger was van hun tweede kind. Dochter Mila was toen twee. In ‘De columbus’, vanavond op Eén, praat hij openhartig over hoe hij het nieuws aan haar vertelde.

Harde realiteit

Stefaan: “Mijn dochter en ik hebben heel veel verbeelding samen, behalve over de dood van haar moeder. Omdat dat harde realiteit is die eerlijk verteld moet worden. Dat was mijn grootste zorg toen ik van het ziekenhuis naar mijn kind reed en haar moest zeggen dat haar grote heldin, haar álles morgen zou verdwijnen voor de rest van haar leven. Daar had ik het heel moeilijk mee.”

Eigen verbeelding

“Ik kwam bij haar, we hebben geweend en ik heb gezegd: mama gaat morgen dood, net zoals oma, we gaan ze nooit meer terugzien voor de rest van ons leven. De volgende dag reed Mila op haar fietsje naar het park en zong ze: ‘mama is dood en zij gaat sterven’. Ongelooflijk. Zij maakte haar eigen verbeelding omdat ik haar eerlijk heb gezegd wat het was. Je moet dat niet opdringen. Niet: mama is een sterretje. Want op dat moment is dat niet de verbeelding van dat kind.”

Lepeltje-lepeltje

De band tussen Stefaan en Mila is sinds de dood van Julie nog hechter geworden. Zijn dochter slaapt ook nog altijd bij hem. “Het voelt veel rustiger en veiliger als Mila naast mij ligt. Heerlijk is dat, knuffelen en lepeltje-lepeltje liggen. Dan wrijf ik over haar rugje en valt ze in slaap. Dat deed mijn moeder ook altijd bij mij. Ik leer veel van mijn dochter, dat ik meer in het hier en nu moet leven. Ongelooflijk hoe zij dat kan.”

‘De columbus’, vanavond om 20u40 op Eén.

Coverbeeld: VRT

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content