Theoretisch rijexamen: hoe goed doe jij het?

Door Rani Merckx

Slechts 4 op de 10 kandidaat-bestuurders haalde vorig jaar een voldoende op hun theoretisch rijexamen. Niet zo denderend, dus. “De strengere hervorming in 2017 ligt aan de basis, maar het aantal geslaagden moet weer omhoog”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Om onze chauffeurs van morgen de beste kans op slagen te geven, lanceerde Weyts een digitaal platform met gratis lesmateriaal, oefeningen en een proefexamen.

4 op de 10 geslaagd

Waagde je kind of jijzelf eerder al een poging, maar kreeg je het deksel op de neus? Je bent niet alleen. Slechts 4 op de 10 slaagde vorig jaar in het theoretisch examen. In 2015 lag dat cijfer hoger: 6 op de 10. Hoe dit komt? Onder andere door de hervorming van het theoretisch rijexamen in 2017.

Zwaarder bestraft

Wie wil slagen voor het rijexamen moet 41 op 50 behalen. Niet evident, want door de veranderingen verliezen kandidaten niet langer 1 punt bij een zware fout, maar in één klap 5. Twee van die missers, en de kandidaat is sowieso gebuisd.

En dat het rijexamen moeilijker is geworden, ondervindt ook onze minister aan de levende lijve:

Meer slaagkansen

De nieuwe website moet het aantal geslaagden dus opkrikken. “We hebben de lat hoger gelegd om het dodentol in het verkeer lager te krijgen. Maar mits een goede voorbereiding kun je wel degelijk vlot slagen voor het examen”, vertelt minister Ben Weyts.

Theoretisch rijexamen: hoe goed doe jij het?

Voor meer oefeningen en lesmateriaal surf naar de website van mijnrijbewijsb.be

 

Bron: De Standaard/video vrt syndicatie. Beeld: GettyImages

Ook goed om te weten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content