‘Thuis’-acteur Jannes Coessens neemt afscheid van personage Stan

Door Jolien Thieleman

Na meer dan zes jaar neemt ‘Thuis’-acteur Jannes Coessens (18) afscheid van zijn personage Stan Van Damme. Vanaf 25 april geeft hij de fakkel door aan acteur Lennart Lemmens, bekend van onder andere de Ketnet-reeks Campus 12.

Onmogelijke combinatie

Voor Jannes werd het onmogelijk om zijn acteerprestaties te combineren met zijn universitaire studies en activiteiten naast de set. “We hebben samen met Jannes de voors en tegens afgewogen”, zegt producer Hans Roggen. “Zijn stevige universitaire studies en de daarbij horende examenperiodes maakten het voor ons als makers moeilijk om met het personage verhalen te vertellen. En tegelijk willen we de studies van Jannes niet op het spel zetten.”

Lastige keuze

“Het was een lastige keuze“, vertelt Jannes. “De verhalen van Stan groeiden, dus ook de repetities, draaidagen en voorbereiding. En dat het hele jaar door. Aan de andere kant zijn er mijn studies en andere bezigheden, en het feit dat ik al zes jaar Stan speel. Allemaal elementen die me hielpen in de beslissing om een nieuwe stap te zetten. Acteren is en blijft mijn grote passie, dus ik kijk ernaar uit om nieuwe uitdagingen aan te gaan als acteur.”

Lennart neemt de fakkel over

Vanaf 25 april vertolkt de 23-jarige Lennart Lemmens het personage van Stan. “Het is ongelooflijk leuk om op de set van een van de meest bekeken series van het land te staan”, zegt hij. “Je komt meteen terecht in een grote, warme familie waar iedereen zijn steentje bijdraagt. De eerste draaidag vond ik best spannend. Je kent het personage nog niet zo goed, de crew is nieuw, en de tegenspelers moet je nog leren kennen.”

“Ik probeer Stan me iedere dag meer en meer eigen te maken. Jannes heeft hem op zijn manier gespeeld, en het is niet de bedoeling dat ik zijn versie van hem ga kopiëren. Ik neem zijn rugzakje, waar een heel verleden in zit, met me mee, en probeer dit op mijn manier op een goede manier over te brengen naar het Thuis-publiek.”

Indrukwekkende scène

Dat Jannes sterke acteerprestaties neerzet, bewees hij onlangs nog in een veelbesproken ‘Thuis’-scène. Zijn personage Stan maakte zich schuldig aan oudermishandeling en het ging er heftig aan toe. Kijk je (opnieuw) mee?

 Beelden: VRT

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content