© iStock

Tijgermug in België: dit moet je erover weten

De Aziatische tijgermug werd de afgelopen maanden steeds meer gespot in België. Er is geen reden tot paniek, maar wetenschappers waarschuwen er wél voor dat we in de toekomst het diertje nog vaker zullen tegenkomen.  

Tijgermuggen zijn afkomstig uit Azië en te herkennen aan de witte streepjes op hun poten. Ze zijn kleiner dan gewone muggen, maar kunnen pijnlijk steken. De tijgermug is op zich niet gevaarlijk, maar kan wel ziektes overbrengen, zoals het zikavirus.

Geen gevaar

Volgens de onderzoekers is er geen reden tot paniek. Er is nog geen bewijs dat de tijgermug in ons land overwintert en daarnaast moet de muggenpopulatie groot genoeg zijn alvorens de diertjes ziektes kunnen overbrengen. Bovendien worden de virussen overgebracht van één besmette persoon op de ander, wat betekent dat er ook in ons land iemand drager zou moeten zijn van het betreffende virus.

Monitoring

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen monitort samen met andere partners de aanwezigheid van exotische steekmuggen in ons land. Dat doen ze op verschillende risicoplaatsen, zoals naast autosnelwegen. De muggen kunnen namelijk gemakkelijk meereizen met het autoverkeer uit onze buurlanden (waar ze veel voorkomen).

Coverbeeld: iStock

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content