Daarom jeuken muggenbeten zo (en dit kun je eraan doen)

Daarom jeuken muggenbeten zo (en dit kun je eraan doen)
Getty Images

De zomerzon brengt vervelende muggen met zich mee en dat betekent helaas ook: muggenbeten. Maar waarom jeuken die toch altijd zo? En wat kun je doen aan die irritante jeuk? De antwoorden vind je hier!

Allergische reactie

Wanneer een mug je prikt, zuigt ze niet enkel bloed. Tegelijkertijd spuit ze een soort enzym in, wat ervoor zorgt dat je bloed niet stolt en dat ze kan blijven drinken. Maar helaas zijn we allergisch aan dat enzym. Die ontstekingsreactie zorgt ervoor dat onze bloedvaten rond het wondje uitzetten. Dat zorgt voor muggenbeten: dikke, rode bulten en jeuk.

Waarom ben jij altijd het slachtoffer?

Muggen worden aangetrokken door warmte en beweging. Ze zullen dan ook geneigd zijn om iemand te steken die ‘s nachts ligt te woelen. Ook mensen die zweten of het te warm hebben, vormen een gewilde prooi voor de zoemende lastpakken.

Bovendien ruikt voor de mug de ene mens al beter dan de andere. Dit komt door de natuurlijke samenstelling van bacteriën die we bij onze geboorte hebben meegekregen. Sommige van deze bacteriën vinden ze aantrekkelijk, en sommige vinden ze juist afstotend.

Zo hou je muggen op afstand

muggen

 • Muggen haten sterke geuren, vooral geurende kruiden zoals basilicum en citroen. Haal daarom deze planten in huis om ze op afstand te houden.
 • Zet een bordje met wat citroenschijfjes op je nachtkastje.
 • Ook een muggenstick of -spray met citroengeur zorgt ervoor dat je minder last hebt van muggen.
 • Hang een muskietennet boven je bed. Als ze tot niet bij jou geraken, kunnen ze ook niet prikken.
 • Sluit ook je ramen als het begint te schemeren of hang er een gaas voor.
 • Draag een pyjama die zoveel mogelijk lichaamsdelen bedekt. Zo kunnen de muggen je minder goed prikken. Kies wel voor een pyjama in een dunne stof, want anders zou je het misschien te warm kunnen krijgen. En daar worden de muggen juist door aangetrokken.
 • Zet een ventilator in de buurt of maak wat tocht. Muggen haten wind. Ze zijn zodanig licht dat ze door het kleinste briesje weggeblazen worden.
 • Lijkt niets te helpen? Ga dan voor een elektrisch apparaatje met tabletjes. Die verspreiden een chemische geur die ongevaarlijk is voor jou, maar muggen op afstand houdt.
 • Als je buiten zit ‘s avonds, zorg er dan voor dat er geen stilstaand water (dakgoot, vijver) in de buurt is, want water is de ideale broedplaats voor muggen.

Heb je al muggenbeten? Dit doe je eraan:

 • Maak een verse beet zo snel mogelijk schoon met water en zeep om de laatste speekselresten van de mug weg te halen. Zo verminder je de kans op jeuk.
 • Niet krabben! Het is vaak moeilijk om van een muggenbeet af te blijven, maar hoe meer je krabt, hoe beter het gif zich kan verspreiden en hoe erger de jeuk wordt.
 • Insectenzalf en kalmerende gels verzachten je huid. Als je de muggenbeet al open hebt gekrabd, is dit wel geen goed idee.
 • Heb je geen zalfjes in huis? Heel wat huismiddeltjes, zoals tandpasta, azijn, banaan, ijsblokjes of een koude doek, kunnen helpen.
 • Ook Vicks heeft een verzachtende werking. Door de ingrediënten menthol, kamfer en thymfol zal de muggenbeet én de jeuk sneller verdwijnen.
 • Eén van de beste verzachtende middeltjes is aloë vera. Dit zit in heel wat zalfjes, maar vers van de plant is nog beter. Snijd een stuk van het blad af en smeer de gel op je beet. Ook goed voor zonnebrand.
 • IJsblokjes of een koude natte doek op je beet houden kalmeert ook.

5x wist-je-datjes

 1. Een mug zuigt gemiddeld 4 minuten lang bloed.
 2. Alleen vrouwelijke muggen steken en alleen maar wanneer ze zwanger zijn. Voor de rest drinken ze, net zoals de mannetjes altijd doen, nectar uit bloemen.
 3. Ze zijn de dodelijkste dieren ter wereld: ze kunnen malaria en andere ziektes overbrengen, die jaarlijks honderdduizenden slachtoffers eisen.
 4. Naar schatting leeft een mug niet langer dan twee maanden.
 5. Ze steken niet alleen mensen, maar ook dieren.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)