Daarom jeukt een muggenbeet zo en dit kun je eraan doen

Daarom jeukt een muggenbeet zo en dit kun je eraan doen

De muggen zijn weer in aantocht en dat betekent helaas ook: muggenbeten. Maar waarom jeuken die toch altijd zo? En wat kun je doen aan die irritante jeuk? De antwoorden vind je hier!

Allergisch

Wanneer een mug je prikt, zuigt ze niet enkel bloed. Tegelijkertijd spuit ze een soort enzym in. Dat enzym zorgt ervoor dat bloed niet meteen stolt. Zo kan ze blijven drinken. Spijtig genoeg zijn we allergisch aan dat enzym. Die ontstekingsreactie zorgt ervoor dat onze bloedvaten rond het wondje uitzetten. Dat zorgt voor een dikke rode bult en jeuk.

Zo hou je muggen op afstand

  • Muggen haten sterke geuren, vooral geurende kruiden zoals basilicum én citroen. Zet daarom op je nachtkastje een bordje met wat citroenschijfjes of nog beter: een citroenplant.
  • Hang een muskietennet. Als ze niet bij je geraken, kunnen ze ook niet prikken. Zorg er ook voor dat je je ramen niet heel de dag/nacht laat openstaan. Wordt het toch te warm, zorg dan voor gaas zodat muggen en andere insecten niet binnen kunnen.
  • Draag een pyjama. We weten het, in de zomer is dat vaak te warm. Maar als je armen en benen niet bloot zijn kan je ook niet gebeten worden.
  • Werkt niets? Ga dan voor een elektrische apparaatje met tabletjes. Die verspreiden een chemische stop die muggen op afstand houdt.

Heb je al muggenbeten? Dit doe je eraan:

  • Niet krabben! Het is vaak moeilijk om van een muggenbeet af te blijven. Maar hoe meer je krabt, hoe erger de jeuk wordt.
  • Maak een kruisje met je nagel op de beet. Dit zal de jeuk verminderen.
  • Insectenzalf, kalmerende gels en gedenatureerde alcohol stoppen het jeuken. Als je je muggenbeet al open hebt gekrabd, is dat dan weer geen goed idee. Ijsblokjes of en koude natte doek op je beet houden kalmeert ook.
  • Geen zalfjes in huis? Heel wat huismiddeltjes helpen ook. Tandpasta, azijn, banaan, citroensap en zout kalmeren je huid ook. Simpelweg een beetje wrijven en je zult zien dat je jeuk stilaan verdwijnt. Het beste middeltje is Aloë Vera. Als je thuis zo’n plant hebt, weet je waarschijnlijk al van zijn kalmerende werking. Snijd een stuk van en blad af en smeer de gel die er in zit op je beet, weg jeuk. Tip: Je kunt dit ook gebruiken bij brandwonden.

Wist je dat: een mug gemiddeld 4 minuten lang bloed zuigt? Daarbovenop zijn het enkel de vrouwtjes die prikken en alleen maar wanneer ze zwanger zijn. Voor de rest van de tijd drinken ze, net zoals de mannetjes altijd doen, nectar uit bloemen.

Bron: feeling.be, magriet.nl, beeld: Shutterstock

Lees ook

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)