Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Waarom beginnen muggenbeten te jeuken? En dit kun je eraan doen!

Door Karen Baert

De zomerzon brengt vervelende muggen met zich mee en dat betekent helaas ook: muggenbeten. Waarom staan dezelfde mensen steeds vol met beten? Waarom jeuken ze toch altijd zo? En wat kun je er aan doen? De antwoorden vind je hier!

Allergische reactie

Wanneer een mug je prikt, zuigt ze niet enkel bloed. Tegelijkertijd spuit ze een soort enzym in, wat ervoor zorgt dat je bloed niet stolt en dat ze kan blijven drinken. Maar helaas zijn we allergisch aan dat enzym. Ons immuunsysteem beantwoordt muggenbeten met een ontstekingsreactie, waardoor de bloedvaten rond het wondje uitzetten. En zo verschijnen de gekende dikke, rode bulten die jeuken als je er aankomt.

Als je geen bultjes op je huid opmerkt, wil dat niet zeggen dat je niet gebeten wordt. Sommige mensen reageren gewoon minder heftig op de lichaamsvreemde stof van de muggenbeten. Bovendien worden we naarmate we ouder worden meer immuun voor het speeksel van bepaalde muggensoorten.

Waarom word jij steeds gebeten?

Volgens wetenschappers is 1 op 10 mensen buitengewoon aantrekkelijk voor muggen. Of je helaas één van de uitverkorenen bent, heeft vooral te maken met je geurprofiel en genen.

Iedereen heeft een eigen geurprofiel met een natuurlijke samenstelling van bacteriën die muggen aantrekken of juist afstoten. De verhouding daartussen bepaalt of je veel gebeten wordt of niet. Douchen en schrobben heeft jammer genoeg geen zin: je kunt je eigen geurprofiel dan ook niet wegschrobben.

Nadat muggen aangetrokken worden door een geur, gaan ze op zoek naar warmte en beweging. Mensen die zweten of het te warm hebben, vormen een aantrekkelijke prooi voor de zoemende lastpakken. Het wordt dus opletten als je ‘s nachts ligt te woelen van de warmte.

Ook zwangere vrouwen zijn vaker het slachtoffer van de mug. Blijkbaar ademen ze meer koolstofdioxide uit, waardoor ze een geur verspreiden waar muggen naar op zoek zijn. Omdat zwangere vrouwen daarbij ook een hogere lichaamstemperatuur hebben, vallen ze meer op voor de muggen die in de buurt rondvliegen.

Uit onderzoek blijkt ook dat de kleur zwart muggen zou aantrekken. Waarom is niet helemaal te verklaren, maar de boodschap is duidelijk: een donkere zomerjurk laat je dus beter in de kast hangen tijdens het muggenseizoen!

Zo hou je muggen op afstand

muggen

 • Draag kledij die je huid zoveel mogelijk bedekt. Op warme dagen hou je het waarschijnlijk graag luchtig, maar muggenbeten kunnen wel doorheen een dunne stof gaan. Vermijd hoe dan ook donkere kleuren en kies voor lichte kleuren, liefst in laagjes.
 • Sluit je ramen en deuren als het begint te schemeren of plaats overal muggengaas of -hor.
 • Hang een muskietennet of klamboe boven je bed. Als de muggen niet tot bij jou geraken, kunnen ze ook niet bijten. Zonder zorgen het bed in, dus!
 • Muggen zouden verward raken door bepaalde geuren, al kan het effect beperkt zijn. Zo zouden geurende kruiden zoals basilicum en citroengras ervoor kunnen zorgen dat je moeilijker ‘vindbaar’ bent voor muggen. Haal deze planten in huis om zoemende insecten op afstand te houden.
 • Ook citrusgeuren in de kamer zouden je moeilijker detecteerbaar maken. Zet een kaars of wierook met citronella, of een bordje met wat citroenschijfjes op de tafel. Bovendien zorgt de rook er letterlijk voor dat mensen in rook opgaan voor rondzwermende muggen.
 • Zet een ventilator in de kamer of maak tocht. Muggen zijn geen fan van wind. Ze zijn zodanig licht dat ze door het kleinste briesje weggeblazen worden. Combineer het liefst met een van de maskerende geuren.
 • Als je ‘s avonds buiten zit, zorg er dan voor dat er geen stilstaand water (dakgoot, vijver, bloempot) in de buurt is, want dat is de broedplaats bij uitstek voor muggen.
 • Tenslotte zijn er ook de gekende anti-muggensprays. Actieve ingrediënten om muggen te verjagen zijn DEET, (p)icaridine, IR3535, permethrine en citroen-eucalyptusolie. Let wel op met het ingrediënt DEET! Ook al is het veruit het meest effectief om muggenbeten te voorkomen, het kan gezondheidsklachten veroorzaken en mag niet zonder voorzorg gebruikt worden. Hoge concentraties DEET zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor jonge kinderen.
 • Lijkt niets te helpen? Dan zijn er ook elektrische apparaten die muggen kunnen verjagen of doden. Zo kun je een muggenstekker gebruiken, ofmet tabletjes of vloeistof. De damp verjaagt of dood muggen, maar is bij overmatig gebruik ook schadelijk voor mensen. Een muggenlamp die muggen aantrekt en doodt, zou beperkt kunnen helpen. Apparaten met ultrasoon geluid werken volgens onderzoek echter niet.

Heb je al muggenbeten? Dit doe je eraan:

 • Maak een verse beet zo snel mogelijk schoon met water en zeep om een infectie te voorkomen. Een wondje, hoe klein ook, kan geïnfecteerd raken als deze niet proper is.
 • Niet krabben! Het is vaak erg moeilijk om van een muggenbeet af te blijven, maar dat maakt het alleen maar erger. Hoe meer je krabt, hoe beter het gif zich kan verspreiden en hoe erger de jeuk wordt. Bovendien vergroot je de zwelling, maak je je huid stuk en kun je zelfs een infectie veroorzaken.
 • Insectenzalf en kalmerende gels verzachten de beet. Soms is corticosteroïdenzalf mogelijk voor mensen die erg gevoelig zijn aan de muggenbeet. Als je het bultje hebt opengekrabd, is een zalfje wel geen goed idee.
 • Ook Vicks heeft een verzachtende werking. Door de ingrediënten menthol, kamfer en thymfol zal de muggenbeet én de jeuk sneller verdwijnen.
 • IJsblokjes of een koude natte doek op je beet houden kunnen de zwelling verminderen en de jeuk kalmeren.
 • Eén van de beste verzachtende middeltjes is aloë vera. Dit zit in heel wat zalfjes, maar vers van de plant is nog beter. Snijd een stuk van het blad af en smeer de gel op je beet. Tip: ook goed voor zonnebrand.
 • Heb je geen zalfjes in huis? Heel wat huismiddeltjes, zoals bicarbonaat, tandpasta, (appelcider)azijn, banaan of een warme lepel kunnen helpen.

5x wist-je-datjes

 1. Een mug zuigt gemiddeld 4 minuten lang bloed.
 2. Alleen vrouwelijke muggen steken en alleen maar wanneer ze zwanger zijn. Voor de rest drinken ze, net zoals de mannetjes altijd doen, nectar uit bloemen.
 3. Ze zijn de dodelijkste dieren ter wereld: ze kunnen malaria, gele koorts of andere ziektes overbrengen, die jaarlijks honderdduizenden slachtoffers eisen.
 4. Naar schatting leeft een mug niet langer dan twee maanden.
 5. Ze steken niet alleen mensen, maar ook dieren.

Bronnen: WebMD.com, healthline.com, huidinfo.nl

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!