Smiling woman enjoying coffee

Wat je nog niet wist over die heerlijke (zeldzamere?) kop koffie

Behoort een warme kop koffie tot jouw ochtendritueel? Dan ben je niet alleen! Belgen drinken gemiddeld 19,5 miljoen kopjes koffie per dag. Tijd om onze kennis over deze warme godendrank wat bij te schaven.

Koffie, caffè, kaffe?

Ben jij een koffieliefhebber? Goed nieuws: in elke taal klinkt koffie bijna hetzelfde. Een Duitse Kaffee, een Turkse Kahve of een Portugese Café? Een kop koffie bestellen lukt altijd!

Een gezegende drank

Wist je dat gelovigen pas veel later mochten genieten van een lekkere kop koffie? De paus zegende koffiebonen in de 16de eeuw. Sindsdien mogen ook gelovigen koffie drinken.

Koffie is ontdekt door… geiten!

Een Ethiopische geitenhoeder zag hoe actief zijn geiten werden na het eten van koffiebonen. Toen hij zelf van een paar koffiebonen snoepte, voelde hij zich ook een brok energie. Hij vertelde dat aan de monniken in de buurt. Zij maakten er voor het eerst een aftreksel van en zo ontstond onze favoriete warme drank!

De start van een positieve en actieve dag

Wetenschappers bewezen dat cafeïne je snelheid en uithoudingsvermogen boost. Wist je dat je van cafeïne positiever in het leven staat? Uit een experiment blijkt dat koffiedrinkers 7 procent sneller positieve woorden herkennen.

Een gezonde guilty pleasure?

Als je 5 kopjes per dag drinkt, vermindert de kans op borstkanker. Dat ontdekten Zweedse onderzoekers. Fervente koffiedrinkers hebben bovendien 65% minder kans op de ziekte van Alzheimer.

Niet elk boontje komt om zijn loontje

Koffie is de afgelopen 15 jaar steeds goedkoper geworden. Maar ons kopje koffie wordt zeldzamer. De klimaatopwarming zorgt voor heel wat mislukte oogsten. Steun de getroffen boeren door fairtrade koffie te drinken! 

Cafeïne nodig? Drink milde koffie

Wist je dat milde koffie meer cafeïne bevat dan donkere koffie? Bij donkere bonen wordt meer cafeïne verbrand tijdens het branden. Opvallend: in een espresso zit minder cafeïne (65 gram) dan in een kop filterkoffie (85 gram).

En de duurste kop koffie is gemaakt van…

Uitwerpselen! Kopie Luwak wordt gemaakt van de uitwerpselen van de civetkat. De kat eet zelf eerst koffiebonen en voegt wat extra aroma’s toe via haar spijsverteringsstelsel. Het schijnt één van de beste koffiesoorten te zijn! In Thailand heb je de olifantenvariant Black Ivory, die op dezelfde manier gemaakt wordt.

Nog meer interessant koffienieuws én recepten!

Benieuwd hoe je koffie het best bewaart? 

Van saaie koffiekop naar pronkstuk in huis.

Ssst, hier geniet men van…koffie.

Bron: Foodreporter, beeld: Shutterstock

Partner Content