Zo hou je je kind veilig in het verkeer

Door De Redactie

Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie elfjarigen niet slagen voor een test praktische verkeerskennis. De kinderen kennen de theorie wel, maar als ze met een échte verkeerssituatie worden geconfronteerd, weten ze niet wat te doen. Hoe leer je je kind hoe het zich in het verkeer moet gedragen? Deze tips zetten je op goede weg!

Uit de resultaten van de De Grote Verkeerstoets van de Vlaamse stichting Verkeerskunde (VSV) blijkt dat leerlingen uit het basisonderwijs, niet genoeg kennen van het verkeer. Daar moet verandering in komen, vindt ook woordvoerder Werner De Dobbeleer: “Dit is het bewijs dat scholen en ouders met de kinderen vaker op straat moeten om te oefenen.” Met deze tips hou je het veilig!

 • Zorg dat je zichtbaar bent

  Controleer regelmatig de fietslichtjes van je kind om te zien of ze naar behoren werken. Geef je kind ook een reflecterend vestje. Extra tip: bescherm je kind met een helm.

 • Ga voor zien en gezien zijn

  Het is niet omdat je kind de auto heeft gezien, dat dat ook andersom zo is. Leg hen uit dat zien niet hetzelfde is als gezien worden.

 • Ontdek samen het verkeer

  Maak regelmatig een fietstochtje met je kind en leg uit wat de verkeersborden en -regels betekenen.

 • Kies je moment

  Je weet als ouder het best wanneer je kind klaar is om zich alleen in het verkeer te begeven. De richtlijn zegt dat kinderen vanaf tien jaar verkeerssituaties kunnen inschatten. Ze jonger alleen het verkeer insturen, is niet aan te raden.

 • Ban gsm’s of oortjes

  Leer je kind meteen dat je tijdens het fietsen of wandelen geen smartphone mag gebruiken, dat kan heel afleidend zijn. Ook met oortjes moet je opletten. Als ze toch muziek willen beluisteren, zorg er dan voor dat die stil genoeg staat, zodat je kind omgevingsgeluid nog kan oppikken.

 • Wees een rolmodel

  Kinderen nemen makkelijk het gedrag van hun ouders over. Gedraag je dus als een rolmodel in het verkeer: kijk goed rond en leg uit waarom je dat doet.

 • Ga niet te snel

  Kinderen bewegen zich trager en ook hun reactiesnelheden zijn trager. Trek dus voldoende tijd uit om met hen te gaan fietsen of te wandelen.

Bron: Het Nieuwsblad, Zit da zo, Beeld: Shutterstock

Lees ook:

Partner Content