© Getty Images

Meer groenten en fruit, minder obesitas: zo leven onze jongeren

Door Diny Thomas

Het stereotiepe beeld van de jongere die onderuitgezakt zit in de zetel mét een zak chips, blijkt niet helemaal te kloppen. De Vlaamse jongeren blijken meer groenten en fruit te eten ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in andere landen en kampen minder met overgewicht. 

Beter dan het gemiddelde

In de Health Behaviour in School-aged Children-studie (HBSC) van de Wereldgezondheidsorganisatie scoren de Vlaamse jongeren goed. Soms zelfs beter dan het internationale gemiddelde. Voor de studie werden kinderen tussen elf en vijftien jaar oud uit 45 verschillende landen bevraagd.

Goede eetgewoonten

En wat blijkt? De Vlaamse jeugd heeft onmiskenbaar betere eetgewoonten. Jongeren eten méér groenten en fruit dan hun leeftijdsgenoten in andere landen, en kampen minder met overgewicht en obesitas. Ook zijn er, in vergelijking met veel andere landen, veel meer tieners die dagelijks ontbijten.

Al is er wel een werkpunt: frisdrank. Sinds 2014 is de dagelijkse consumptie wel sterk afgenomen, maar het aandeel ligt nog altijd boven het internationale gemiddelde.

Minder roken, meer alcohol

Nog meer goed nieuws: onze tieners vertonen minder pestgedrag en steken ook minder snel een sigaret op ten opzichte van de jeugd in andere landen. Al is het roken wel op zijn retour bij jongeren. In Europa, maar ook in Noord-Amerika.

Opvallend is dan weer dat heel wat jongeren minder tevreden zijn over hun gezondheid, minder graag naar school gaan en meer alcohol drinken dan hun buitenlandse leeftijdsgenoten.

De invloed van de omgeving

Of een tiener er al dan niet een gezonde levensstijl op nahoudt, hangt natuurlijk ook af van de omgeving waarin hij opgroeit:

  • Zo blijkt dat jongeren uit minder welvarende gezinnen een slechtere gezondheid hebben en meer risicogedrag vertonen. Denk maar aan alcoholgebruik, minder beweging en ongezonde voedingsgewoonten. Ze missen daarin steun van familie en vrienden.
  • Wat speelt nog een rol? Het aanbod aan gezondheidsvoorzieningen, de heersende culturele waarden, het systeem van sociale zekerheid en of de omgeving uitnodigt tot gezondere keuzes. En dat is in praktisch elk land wel anders.

En, hoe zit het bij jouw kinderen?

Eet jouw kind elke dag minstens één stuk fruit? Gaat je zoon of dochter nooit de deur uit zonder eerst te ontbijten? Doe mee aan onze poll en laat het ons weten!

NOG MEER NIEUWS OVER JONGEREN LEES JE HIER:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content