©GettyImages

Wat als je kind niet graag leest? 6 tips!

Lezen is niet altijd de meest populairste activiteit bij kinderen. Hoe kun je die zin (opnieuw) aanwakkeren? Wij geven je alvast zes supersnelle en effectieve tips.

Ga samen naar de bib

Neem je kind mee naar de bibliotheek en laat hem zelf boekjes uitkiezen. Kijk naar de kaft, lees wat er op de achterflap staat en fantaseer zelf al een verhaal bij de titel. Geef je kind ook thuis z’n eigen plankje met boeken en zorg ervoor dat ze binnen handbereik staan. Op die manier worden boeken iets van je kind zélf en niet iets wat opgelegd wordt.

Samen lezen

Zien lezen doet lezen! Zelfs kinderen die zelf al kunnen lezen, vinden het meestal fijn als jij voorleest. Je kunt al vrij jong beginnen met om de beurt een zin uit een boek te lezen. Daarna kan dat een alinea, een bladzijde of een hoofdstuk worden. Hang gerust een beetje de clown uit terwijl je leest: het moet vooral leuk blijven!

Hou het luchtig

Superdikke boeken, ouders die elk foutgelezen woordjes corrigeren …: allesbehalve leuk voor kids die sowieso al niet zo’n leesfan zijn. Moedig daarom je kind aan om álles te lezen, of dat nu een folder, een strip of een prentenboek is. Het leuke aan strips is trouwens dat kinderen op hun eigen tempo lezen.

Wakker de liefde aan met technologie

Kinderen houden van technologie. Gebruik deze voorliefde om hun leesplezier aan te wakkeren. Experimenteren met een e-reader, een iPad of een computer kan op zich al een stimulans zijn om aan de slag te gaan met een tekst of verhaal.

Film of boek?

Lees eens een boek dat verfilmd is! Denk aan Harry Potter, De Hongerspelen … Is het boek uit? Organiseer dan een filmavondje en bespreek achteraf wie het boek beter vond en wie de film.

Leeshoekje

Maak een gezellig leeshoekje waarin je kind helemaal kan wegdromen. Een knusse tent, een hoekje met veel kussens, in de (inloop)kast met veel dekens en een leeslamp … Zalig, toch?

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content