GettyImages

Daarom is voorlezen aan je kind zo belangrijk

Door Rani Merckx

Lezen of voorgelezen worden is niet alleen fijn voor kinderen, ze steken er ook heel wat van op. Een (voor)leesmomentje inlassen in je dag- of avondroutine, is dus de boodschap!

6 voordelen van voorlezen

Goed voor de taalontwikkeling

Kinderen die naar een voorgelezen verhaal luisteren, leren nieuwe woorden en synoniemen en ontdekken hoe zinnen worden gevormd. De woordenschat verruimt en ze worden bijgevolg een stuk taalvaardiger. Bovendien leren ze de betekenis van een woord of een zin, waardoor ze zich op verschillende manieren leren uitdrukken: hoe ze zich voelen, wat ze denken en hoe ze zich het best gedragen in bepaalde situaties.

Bewustmaking rond thema’s

Dankzij herkenbare verhalen steken kinderen ook heel wat op. Het maakt hen bewuster van maatschappelijke thema’s. Neem nu bijvoorbeeld de Week tegen het Pesten: verhalen over pesten – die niet belerend zijn – kunnen herkenbaar én leerrijk zijn. Van ‘hé, hij of zij voelt zich verdrietig als je een stoute opmerking geeft. Dat doe ik beter niet meer’.

Socio-emotionele ontwikkeling

Boeken over vriendschap kunnen belangrijk zijn in de ontwikkeling van empathie bij kinderen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat als je veel fictie leest, je je beter kunt inleven in verhalen van anderen. Daarnaast worden ook veel verschillende thema’s aangereikt die kinderen misschien niet zo snel zullen tegenkomen. Of ze komen ze wel tegen, maar kunnen ze beter plaatsen. Begin hier dus al op jonge leeftijd mee, zo stimuleer je de socio-emotionele ontwikkeling van je kind.

Fantasie stimuleren

Door voor te lezen, prikkel je de fantasie van een kind. Het moedigt hem of haar aan om beelden bij een verhaal te verzinnen, zich de personages voor te stellen en – wie weet – ook verder te fantaseren. De illustraties in een boek kunnen ook dat effect hebben. Het is daarom altijd fijn om samen goed naar de prenten te kijken, als die er zijn.

Fijn moment tussen ouder en kind

Tijdens het voorlezen kruip je graag dicht bij elkaar om samen weg te duiken in een andere wereld. het is een gezellig onderonsje tussen ouder en kind dat de band tussen beiden alleen maar versterkt. Als een kind goede herinneringen aan voorleesmomenten overhoudt, is de kans ook groter dat het later het plezier van lezen en voorlezen ontdekt.

Kortom: (voor)lezen is dus erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Maar niet élk boek moet een therapeutisch of educatief doel hebben, natuurlijk. Het draait in eerste instantie om het leesplezier. En als je gaandeweg wat bijleert, is dat mooi meegenomen.

Je kind voorlezen: zo pak je het aan

Voorlezen is geen exacte wetenschap en vereist geen uitgebreid stappenplan. Maar wil je wél de aandacht van je kind bewaren of het voorleesmoment zo leuk en boeiend mogelijk houden, dan komen deze tips zeker van pas:

  • Kies een boek uit naargelang hun leeftijd en interessesfeer. Om ervoor te zorgen dat je kind geboeid blijft tijdens het voorleesmoment is het belangrijk dat het zelf een boek mag kiezen dat aansluit bij zijn of haar interesses. Of het nu gaat om prinsessen, robots of het heelal: als het onderwerp hen interesseert, trek je ongetwijfeld hun aandacht.
  • Zorg voor een goede interactie. Merk je dat je kind regelmatig afgeleid is? Stel dan eens een vraag: ‘welk dier is dit?’, ‘wie is Tom ook alweer?’, ‘hoeveel eekhoorns zie je?’. Op die manier betrek je je kind echt in het verhaal.
  • Kinderen vinden het altijd leuk als hen wordt voorgelezen – ook als ze zelf al kunnen lezen. Heel wat boekjes bieden meerdere leesniveaus aan: het lagere niveau leest je kind, de complexere zinnen kun jij voor je rekening nemen.
  • Maak het rustig. Probeer in je omgeving een rustmoment te voorzien. In een bed, vlak voor het slapengaan, maakt dat het kind minder snel afgeleid is dan in een woonkamer die in rep en roer staat.
  • Blijf vooral jezelf. Heel wat ouders smijten zich ijverig in het verhaal mét bijhorende stemmetjes en geluidseffecten. Zeer fijn voor het kind, maar in een geborgen setting zoals de slaapkamer is het geen vereiste.

Maar vooral: kinderen krijgen per dag immens veel prikkels binnen. Net daarom is voorlezen zo belangrijk. Het geeft hen de kans om volledig te ontspannen en tegelijkertijd de leesmicrobe over te nemen!

Voorlezen: zo doen júllie het

Deze Libelle-lezeressen zijn trouwe verhalenvertellers en delen graag hun voorleestips:
  • “Mijn man en ik hebben voorgelezen tot de kinderen in het middelbaar zaten. De beste tip? Dat is een goed boek, volgens mij. Een boek dat je zelf ook graag leest!” – Tamara.
  • “Ik gebruik bijhorende stemmetjes en laat mijn dochter af en toe vertellen wat ze ziet op de prentjes. Zo zorg je voor interactie, heel fijn.” – Eline.
  • “Laat je kind zelf het boek kiezen. Mijn dochter wil dat ik haar naam gebruik en de namen van haar vriendjes. Ik laat haar ook de voorwerpen opnoemen die ze ziet op de prentjes. Werkt altijd om haar geboeid te houden!” – Rebecca.
  • “Er bestaan verhalen volgens het leesniveau van je kind. Deze boeken zijn ideaal om samen, maar ook afwisselend te lezen. Door het lettertype en de grootte van de letters weet je ook hoe je iets moet lezen, bijvoorbeeld: met meer nadruk.” – Marga.
  • “Voor onze intelligente én taalvaardige 12-jarige zoon lees ik nog steeds vaak voor. Dat is een hele andere ervaring dan zelf lezen. Het geeft je kind een ander soort herinneringen mee, en onze band wordt ook versterkt.” – Anneke.

De 5 favoriete voorleesverhalen van de redactie

Ben je nog zoek naar een leuk voorleesboek? Ontdek hier onze vijf favorieten:

1

Er was eens een dapper meisje van Karen Hellemans

Er was eens een dapper meisje van Karen Hellemans

Webredactrice Rani: “Kinderen op een jonge leeftijd stimuleren en inspireren om groots te dromen vind ik ontzettend belangrijk. Dat je op een jonge leeftijd (en zelfs daarna) mag en kan dromen. Daarom vind ik het gloednieuwe (en tevens allereerste) kinderboek van Karen Hellemans een topper van formaat. Het bevat mooie voorleesverhalen van vijftig straffe Belgische vrouwen die – ondanks twijfels, vooroordelen of uitdagingen – hun droom hebben waargemaakt. Om bierbrouwster, sprintster, nieuwsanker of wafelbakster te worden. En de prachtige illustraties van Stephanie Dehennin maken het geheel extra dromerig!

(Er was eens een dapper meisje, voor kinderen vanaf 8 jaar – € 20 – bekijk het hier)

Webredactrice Karen: “Mijn favoriet is zonder twijfel dit uiterst schattige boekje over Klein Konijn dat zich klaarmaakt om te gaan slapen. Het voorleesboek is interactief en ideaal voor de swipe-generatie. Voor het diertje zijn bed induikt, moet je peuter namelijk enkele (rustige) opdrachtjes doen om het te helpen bij zijn slaapritueel. Een echte hit hier thuis, want elke avond wordt telkens weer afgesloten met een slaapwelkus aan Klein Konijn en een kriebel achter zijn oortjes.”

(Nog even achter mijn oortjes kriebelen, voor kinderen vanaf 2 jaar – € 8,99 – bekijk het hier)

2

Waar geluk begint van Eva Eland

Waar geluk begint van Eva Eland

Webredactrice Marlies: “‘Waar geluk begint’ is het perfecte boek om je peuter of kleuter kennis te doen maken met een geluksgevoel, en met het feit dat je je soms ook níét gelukkig voelt. Het is ook prachtig geïllustreerd. Ida is fan, en vult de zinnen ondertussen al aan.”
(Waar geluk begint, voor kinderen vanaf 2 jaar – € 15,98 – bekijk het hier)

3

Rikki en Mia de kip van Guido van Genechten

Rikki en Mia de kip van Guido van Genechten

Webredactrice Jolien: “Het voorleesboek Rikki en Mia de kip is misschien niet van de nieuwste (dateert van 2008), maar het is me altijd bijgebleven. Door de mooiste illustraties van Guido Van Genechten, maar ook door de verhaallijn van twee vriendjes die superhecht en onafscheidelijk zijn. Tot er plots iets verandert: Mia de kip is spoorloos en Rikki begrijpt er niets van. Hij vindt haar uiteindelijk, maar Mia wil niet meer met hem spelen. Rikki is droevig, tot zijn papa vertelt wat er aan de hand is. In dit verhaal draait alles om vriendschap en trouw. En je leert ook héél wat bij over kippen: interessant!

(Rikki en Mia de kip, voor kinderen vanaf 4 jaar – € 17,95 – bekijk het hier)

4

Hennie de Heks, van Valerie Thomas

Hennie de Heks, van Valerie Thomas

Webredactrice Charlotte: “De voorleesverhalen van Hennie de heks en haar kat Helmer ken ik intussen vanbuiten. Mijn kinderen kunnen maar niet genoeg krijgen van de grappige avonturen van de gekke, lieve heks. Ze woont in een gigantisch kasteel dat eerst volledig zwart was, maar omdat ze telkens over haar zwarte kat struikelde, toverde ze het op een dag in alle kleuren van de regenboog. De tekeningen zijn dan ook heel kleurrijk én heel gedetailleerd. Al lees ik de verhaaltjes voor de honderdste keer, er valt telkens iets nieuws te ontdekken!”

(Drie verhalen over Hennie de Heks, voor kinderen vanaf 4 jaar – € 12,99 – bekijk het hier)

Bron: Iedereenleest.be. Beelden: Pelckmans & Standaard Boekhandel

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content