6 tips om je kind doorheen de examenperiode te helpen

Door Isabelle Ignoul

Voor de meeste scholieren zijn de examens gestart. Of zitten ze al op kruissnelheid. Voor studenten én hun ouders bijgevolg een nagelbijtende periode. Je doet er dus goed aan om de sfeer in huis zo harmonieus mogelijk te houden. Met deze tips geef je je student de ondersteuning die hij/zij nodig heeft:

Zorg voor een ontspannen sfeer

Vermijd ruzies of te veel gesprekken over de examens. Dat bezorgt iedereen alleen maar stress. Maak het vooral rustig in huis. Plan dus niet te veel bezoekjes van vrienden of familie in. Je kind zal zich makkelijker kunnen concentreren wanneer er zo weinig mogelijk prikkels zijn.

Gezonde geest in een gezond lichaam

Tijdens de examens is het belangrijk om:

  • je kind te stimuleren om af en toe pauzes te nemen en om, bijvoorbeeld, een half uurtje te bewegen in de buitenlucht. Even wandelen, fietsen of misschien zelfs lopen, helpt om de gedachten te verzetten.
  • een goede nachtrust te respecteren. Voldoende slapen is dus essentieel.
  • gezond te eten. Vermijd zware en vette maaltijden, want een overladen maag remt de concentratie. Grote hoeveelheden suiker en koffie zijn ook uit den boze. Serveer je student in de plaats lichte maaltijden en een paar gezonde tussendoortjes. Kies voor vezelrijke voeding, veel groenten, fruit en zuivel.

Stel realistische verwachtingen

Zeg niet tegen jouw kind dat het zeker zal slagen als je weet dat het misschien niet zo is. Verwacht, en vraag, van je kind dat het zich inzet. Focus ook daarop, en niet alleen op het resultaat.

Help je kind, maar ook niet té veel

Als ouder kun je je kind helpen met de planning of met het opstellen van een studeerschema, maar neem daarbij niet alle verantwoordelijkheden af. Stimuleer je kind om zoveel mogelijk zelf te doen, maar spring enkel bij waar nodig. Controleer ook je kind niet dwangmatig. Dat zal alleen maar de stress vergroten.

Blijf kalm

Tijdens de examenperiode kunnen de gemoederen al eens verhit geraken. Heel normaal. Je kind staat onder stress en kan wat opvliegender zijn dan anders. Probeer zelf als ouder kalm te blijven en geef aan dat je er bent als je kind een luisterend oor nodig heeft.

Een beetje verwennerij moet

Natuurlijk leg je je studerende lieveling ook wat in de watten. Tijdens de examenperiode mag dat weleens een keertje extra. Maak bijvoorbeeld de lievelingskost van je kind klaar. Breng een gezond tussendoortje naar de studeerkamer. Of sluit de studeerweek af met een leuke activiteit of kijk samen naar zijn/haar favoriete film. De boog kan immers niet altijd gespannen staan.

Bron: Zitdazo.be

Nog meer leuke artikels lezen?

Partner Content