© Getty Images

Feit: kinderen worden meestal niet wakker van een brandalarm

Door Sara Dekens

Brand in huis is wellicht een van je ergste nachtmerries. En als je dacht dat het niet erger kon: Brits onderzoek wijst uit dat maar liefst 80 procent van de kinderen tussen 2 en 13 jaar niet wakker zouden worden van de sirene van een brandalarm. Waarom niet?

Waarom worden kinderen niet wakker van een brandalarm?

Kinderen die niet wakker worden van een brandalarm… een verontrustende, maar ook enigszins vreemde vaststelling. Want als je je oogappel in bed legt, moet je haast de kamer uitsluipen om te verhinderen dat die ogen weer opengaan. Maar een snoeihard alarm, daar slaapt 80% dus rustig doorheen, aldus een onderzoek van de universiteit van het Britse Dundee.

Ook de onderzoekers vonden dat verontrustend. Zij gingen met deze resultaten verder aan de slag en zochten uit waarom de kinderen niet wakker werden. Wat blijkt? Bij kinderen zorgt de REM-fase voor een nog diepere slaap dan bij volwassenen, waardoor zij vooral immuun lijken te zijn voor erg hoge tonen. Herhaalden de onderzoekers de test met andere geluiden, dan gaf een spraakalarm met een vrouwelijke stem de beste resultaten.

Brandalarm met vrouwelijke stem: de oplossing?

Verisure is marktleider in verbonden alarmen en biedt sinds kort rookmelders aan die een sirene combineren met een vrouwelijke stem die waarschuwt met ‘brandalarm’. Op die manier heeft iedereen in het gezin de grootste kans om op tijd wakker te worden.

Nog een paar levensbelangrijke tips

Maar nog belangrijker is om een rookmelder te installeren op de juiste plaatsen in je woning. Doorgaans plaatsen mensen één rookmelder per verdieping, maar dat is in de meeste gevallen onvoldoende. Want als de brand ontstaat in één van de kinderkamers, word jij pas wakker op het moment dat de rook tot bij de rookmelder komt. Je installeert dus het best in alle slaapkamers een rookmelder. Heb je een grote woning? Kies dan voor rookmelders die aan elkaar gekoppeld zijn, zodat je bij brand het alarm op verschillende plaatsen hoort.

Naast voldoende rookmelders die je op de juiste plaatsen in je woning voorziet, is ook een evacuatieplan nuttig. Op scholen en in bedrijven heb je regelmatig brandoefeningen, maar wie heeft dit thuis ook al gedaan? Toch is het een goed idee. Bespreek samen met je partner wie welk kind wakker maakt in geval van brand en welk evacuatieplan je op dat moment volgt. Leer ook je kinderen wat ze moeten doen in een noodsituatie.

Nog een goede tip: zorg dat de veilige weg naar buiten steeds goed bereikbaar is, ook als het donker is of als er rook hangt. Laat dus niets rondslingeren in de gang of aan de trap.

Bronnen: Verisure, famme.nl, bouwenwonen.net

Ook zeker lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content