© Getty Images

Ode aan de alleenstaande ouder

Door Sara Dekens

Vandaag, op 21 maart, is het de Dag van de Alleenstaande Ouder, een dag die we niet zomaar voorbij willen laten gaan. Maar liefst 489.175 eenoudergezinnen in ons land verdienen ons respect, want opvoeden als alleenstaande ouder is met een lach, maar ook met een traan.

21 maart: Dag van de Alleenstaande Ouder

Op de Dag van de Alleenstaande Ouder staan we graag even extra stil bij de kracht en de prestaties van die eenoudergezinnen. Uit een onderzoek van Bristol blijkt namelijk dat 86% van mening is dat zij meer geldzorgen heeft dan tweeoudergezinnen en bijna 88% geeft aan dat ze het moeilijker heeft om werk en de thuissituatie te combineren. 

Toch willen we niet alleen een negatief beeld schetsen. Ondanks dat de alleenstaande ouders meer zorgen hebben, gaf 79% van de ondervraagden aan dat de kinderen zich geliefd of perfect gelukkig voelen. 

Kracht en trots bij alleenstaande ouder

Die kracht en trots voelden we ook bij onze lezers. Wij vroegen hen wat zij het mooist én het moeilijkst vonden aan single ouder zijn:

Sofie: “Je wilt inderdaad dubbel je best doen, want je wilt niet dat ze iets tekortkomen of dat ze lijden onder het feit dat je het alleen moet doen. Je moet ook veel incasseren. Ze hebben namelijk maar één iemand om zich tegen te verzetten. Ouderschap is het mooist met twee, want je wil je trots, hun levensfasen, hun bijzonderheden, eigenlijk alles delen met iemand die met dezelfde ogen naar je kind kijkt. Niemand kan dat evenaren.”

Stefanie: “Ik had nooit gedacht in deze situatie te zitten. We zitten er nu in en we moeten vooruit kijken. Het moeilijkste is voor mij dat wat je met twee deed, nu plots alleen moet doen. Het mooiste is de onvoorwaardelijke liefde die je terugkrijgt van de kindjes en de onvoorwaardelijke steun van familie en vrienden.”

BAM worden was de beste beslissing van mijn leven. De band met mijn zoon is supersterk!

Wendy: “Ik ben een zeer gelukkige BAM van een geweldige zoon van 10 jaar. De beste beslissing van mijn leven! De band die je hebt met elkaar is supersterk. Het moeilijkste: ik hoop dat hij het nooit te moeilijk gaat hebben met het feit dat hij geen papa heeft…”

Johan: “Het voelt alsof je perfect moet zijn. Je bent de enige ouder, dus het komt allemaal op alleen jouw schouders terecht.”

Wendy: “Ik kreeg een mooi cadeau voor mijn verjaardag: een brief van mijn dochter (bijna 17) die onder meer schreef dat ze nooit een vader heeft gemist (hij is vertrokken toen ze twee was en mijn zoon negen maanden) omdat ze zoveel liefde en steun van mij kreeg. Dan zijn al de opofferingen de moeite waard geweest. We hebben het goed met ons drieën.”

Sanne: “Ik ben BAM van twee kinderen. Ik vind het geweldig en ik kan het mij niet anders voorstellen. Wij hebben een geweldige band, mijn kids zijn gelukkig en ik krijg overal complimenten. Het is natuurlijk wel anders omdat het vanaf het begin een heel bewuste keuze was om het alleen te doen.”

Als alleenstaande ouder moet je best veel incasseren en dat is pittig

Marion: “Jaren geleden kreeg je nog een stempel als kind van gescheiden ouders of als alleenstaande ouder. Ze zouden een achterstand hebben… Mijn twee kinderen hebben het super gedaan. Nu weten ze dit te waarderen en kennen de waarde van alles, ook van liefde, want daar hebben ze steeds extra van gekregen. 🥰”

Sophie: “Het moeilijkste is dat je hen het allerbeste wilt geven. Maar soms is minder even goed en dat is aanpassen.”

Jacqueline: “Als ik mijn beide dochters zie… Hun inzet is heel groot en de kinderen mogen niets tekortkomen. Me-time is niet aan de orde, ze doen alles voor de kinderen. Ik bewonder hen oprecht ondanks de tegenslag die ze kenden. Ik heb sterke meiden!”

Het perfecte paar

Het Belgisch familiebedrijf Bristol wil deze dag extra bijzonder maken voor alleenstaande ouders en heeft daarom speciaal voor hen een mooie actie opgezet voor de alleenstaande ouder.

Bronnen: Bristol, Libelle Facebook

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content